nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

L'euribor és d'un 2'783% per desembre i encareix en 30 euros les hipoteques

L'indicador econòmic se situa aquest mes en la cota més alta dels darrers tres anys

L'indicador més utilitzat per calcular el preu de les hipoteques, l'euribor, s'ha situat per desembre en la cota més alta dels darrers tres anys, el 2'783 per cent, després d'haver pujat enguany gairebé mig punt.

Aquest ascens, que haurà de ser confirmat pel Banc d'Espanya a mitjan gener, suposarà en la pràctica un nou encariment en la quota mensual de les hipoteques, que serà de gairebé 30 euros per als qui en tinguin la revisió anual en les pròximes setmanes.

En concret, els titulars d'una hipoteca de 120.000 euros a 20 anys veuran que la seva quota mensual s'encareix 28 euros, mentre que aquells que la tinguin contractada a 25 anys en pagaran 29 més. En total, la factura hipotecària pujarà entorn de 340 euros en el conjunt de l'any.

El pitjor per a aquestes persones no és tan sols que l'euribor hagi pujat mig punt enguany, sinó que els experts estan convençuts que continuarà la seva tendència alcista i se situarà gairebé en el 3'5% durant el 2006.

De moment, aquest indicador ja ha encadenat quatre pujades mensuals consecutives i s'ha situat en la seva cota màxima des de desembre del 2002, quan els tipus d'interès oficials eren del 2'75 per cent.

En aquests moments, amb el preu dels diners en el 2'25 per cent, l'euribor es troba en el 2'783 per cent, la qual cosa significa que el mercat espera que el Banc Central Europeu apugi els tipus enguany, almanco fins al 2'75 per cent.

Nuria García Manteca, analista d'Ahorro Corporación, preveu que el Banc Central Europeu decideixi dues pujades de 0'25 punts durant el 2006, i que situï els tipus en el 2'75 per cent a final d'any, si bé no descarta que pugui arribar a incrementar-los fins al 3 per cent.

En tot cas, deixà clar que l'organisme emissor no es precipitarà i només decidirà aquests increments si es continuen confirmant les dades de recuperació de l'economia i l'activitat a la zona euro.

Si aquestes previsions es compleixen, els qui més notaran les pujades de l'euribor seran els qui hagin d'efectuar la revisió de la hipoteca devers el mes de juny, perquè veuran que el tipus d'interès aplicable al seu préstec -sense comptar-hi el diferencial afegit per la seva entitat- puja del 2,1 per cent a gairebé el 3,2 per cent o fins i tot més.

Només per desembre l'euribor ha crescut una dècima, des del 2'684 per cent de novembre, encara que el més important és que només en quatre mesos ha pujat gairebé sis dècimes. Aquest mes, l'indicador ha registrat una tendència alcista gairebé dia rere dia, fins a arribar a marcar el màxim en tres anys el passat dia 22, quan se situà en el 2'852 per cent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris