algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Maragall demana als catalans «unitat en la defensa de l'Estatut»

Mas advertí que s'estan donant «passes enrere» en la negociació

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, demanà als catalans que es mantinguin «units per defensar» l'Estatut, una unitat que el líder de CiU, Artur Mas, qüestionà després d'advertir que s'estan donant «passes enrere» en la negociació, per la qual cosa exigeix un «moviment» al PSOE.

Maragall recomanà en el seu missatge de cap d'any «no perdre la calma» davant recels i incomprensions, i es mostrà convençut que l'Estatut sortirà endavant i serà aprovat en referèndum el 2006.

«Ens hem posat d'acord una amplíssima majoria en una proposta que hem enviat a les Corts espanyoles, per la qual cosa anam fent camí. No serà fàcil, però ho aconseguirem. Cal tenir confiança», demanà als ciutadans de Catalunya.

«A Espanya, la nació gran», segons paraules de Maragall, «el nou Estatut presentat per la nació catalana ha causat sorpresa i en alguns casos enuig, però l'explicarem i s'entendrà».

Contràriament, ha assegurat que defensar que la negociació avança, quan encara no s'han tractat els assumptes clau del nou Estatut, és «una il·lusió òptica», i advocà per «no pintar de rosa el que és de color negre».

En el seu missatge, gravat per primera vegada fora del Palau de la Generalitat, en aquest cas al Museu Arqueològic de Tarragona, Maragall defensà que «ens havíem fixat objectius molt ambiciosos» i es mostrà convençut que «ens hem de sentir raonablement satisfets de com els estem aconseguint».

Mas negà que existeixi unitat entre PSC, CiU, ERC i ICV-EUIA davant l'Estatut, i acusà els partits que conformen el tripartit de voler pactar el text «a qualsevol preu» per justificar la seva aliança de govern, mentre que també exigí al PP «respecte» i «noblesa» per Catalunya.

En aquest procés de negociació del projecte estatutari també es referí el portaveu del Govern català, Joaquim Nadal, que digué que hi «haurà un bon Estatut» i féu una consideració positiva dels avenços que s'estant fent en la negociació, encara que assenyalà que «els avenços són, sens dubte, limitats» i que queda molt treball per fer.

El líder del Partit Popular a Catalunya, Josep Piqué, assenyalà que la reunió de dijous passat entre els socialistes i el quatripartit va constatar la falta de criteri únic i com «cada un segueix la seva pròpia tàctica buscant el desgast electoral de l'adversari».

Fonts del Govern espanyol han insistit que el terme «nació» no figurarà en l'articulat de l'Estatut, encara que es buscarà una fórmula per al reconeixement de la identitat catalana que no tingui «caràcter constitutiu, que podria ubicar-se» en el preàmbul.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris