algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

Mariano Rajoy planteja ara suprimir dos terços de l'Estatut i adequar-ne la resta al de 1979

Les esmenes dels populars es basen en quatre principis: Constitució, sobirania, igualtat i llibertat

El PP s'ha incorporat a la reforma de l'Estatut de Catalunya tard, però per la porta gran. El president del partit, Mariano Rajoy, anuncià ahir que els populars presentaran esmenes de supressió que eliminarien dos terços dels 227 articles que conté. Així, prenen com a referent l'Estatut vigent, de 1979, i afegeixen una vintena de nous articles als 57 que conté, per actualitzar el text a la jurisprudència del Tribunal Constitucional.

El PP basa les seves esmenes en quatre grans principis: respecte a la Constitució, sobirania del poble espanyol, igualtat de tots els ciutadans i llibertat davant la intervenció dels poders públics. Alhora, Rajoy oferí al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, un pacte perquè PP i PSOE acordin la reforma de l'Estatut i li demanà que no exclogui el seu partit de la negociació.

La pretensió del PP és que «quedi clar» que la Constitució i l'Estatut de 1979 diuen que «la sobirania rau en el conjunt del poble espanyol i no en una part», que «Espanya és una nació» i que s'ha de conservar «un Estat viable» en el qual «tots els ciutadans són iguals» i on la cohesió social és «un objectiu irrenunciable».

Rajoy, que viatjà a Barcelona per anunciar els criteris polítics de les esmenes que presenta el seu partit, explicà que si s'acceptàs la seva proposta, el projecte estatutari només guanyaria vint articles més que l'actual. A més, assegurà que les esmenes responen als contactes mantinguts amb «molts sectors socials» i recullen «bona part de les seves inquietuds», liquidant «el model econòmic inútil i d'esquerres».

Malgrat la gran quantitat d'esmenes que presenten els populars, Rajoy insistí que la posició del PP és la que era quan va acudir al TC demanant que l'Estatut es tramitàs com a reforma constitucional, encara que apuntà que s'està davant d'«un moment processal diferent» i que els populars requereixen «participar en el debat per adequar un text que és irreformable a l'interès general, la Constitució i l'Estatut de 1979».

Així, reiterà la seva «disposició de parlar», mentre que recordà la seva oferta d'acord d'Estat de fa gairebé un any per abordar de la mà del PSOE les reformes al model d'Estat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris