muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Balza diu que no és possible la pau mentre s'extorsionin empresaris

Carod afirma que la picada d'ull Batasuna-PSOE encrespa el PP

El conseller d'Interior, Javier Balza, assegurà ahir que el procés de pau a Euskadi no pot dur-se a terme mentre hi hagi extorsió a empresaris. A més, va subratllar que és ETA qui ha de fer la primera passa. Sobre la situació a Euskadi va parlar també el líder d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, que considera que les picades d'ull que està fent el PSOE a Batasuna per resoldre el conflicte «inquieten el PNB i enfurismen el PP». Aquest últim partit, per la seva part, estima que ETA, en no haver abandonat les armes, ha decebut les expectatives que tenien alguns.

Balza explicà que la situació al País Basc es caracteritza per una contradicció entre el missatge de l'esquerra abertzale, que ha evolucionat i que dóna esperances a un procés de pau, i l'immobilisme d'ETA, que continua amb el mateix discurs. En la seva opinió, els que més estan sofrint aquesta situació són els empresaris i va subratllar que no pot pensar-se en un procés de pau mentre hi hagi un col·lectiu exclòs.

En una entrevista a Ràdio Euskadi, el conseller d'Interior creu que ETA viu en una fase d'«important debilitat» des que «el món ha canviat la seva imatge del terrorisme» i «s'ha conscienciat que el terrorisme és una amenaça a ser superada». En la seva opinió, en aquest element «se sosté la possibilitat d'obertura d'un procés», unit a «un aval polític» que tots els partits, a excepció del PP, han atorgat al Govern central.

Balza considera que totes aquestes claus van conformant una possibilitat que fa tres anys no existia i que ja és temps que es manifesti amb una cessació de la violència per part de l'organització armada ETA, perquè «si no tard o d'hora fracassaria l'intent, va afegir. Això no obstant, creu que «la passa l'ha de fer ETA».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris