muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

La crida a la concòrdia feta pel rei uneix per una vegada socialistes i populars

Joan Carles demanà «moderació» per superar les divisions i continuar sent «una gran nació»

El PSOE i el PP s'adheriren ahir a la crida que va fer el rei Joan Carles al diàleg i la mesura en el seu missatge de Nadal per resoldre les actuals tensions polítiques.

Joan Carles demanà «moderació i calma» per superar «les tensions i divisions», així com «la recerca del més ampli consens en el marc de les regles, principis i valors de la nostra Constitució». El monarca destacà que gràcies a l'ampli consens que va permetre il·luminar la Constitució, «Espanya és una gran nació», les últimes dècades de la qual «no tenen precedents en termes de pau, progrés i llibertat».

En una roda de premsa, el secretari general del Grup Socialista, Diego López Garrido, valorà positivament el missatge «optimista» del rei i expressà la seva màxima confiança en el futur a través del diàleg i el consens com a forma de fer política. El portaveu socialista recordà que, en aquesta legislatura, les lleis havien estat aprovades per la majoria de les forces polítiques i assegurà que en el futur, el PSOE «no escatimarà esforços» perquè se segueixi en la mateixa línia.

López Garrido recalcà que el missatge feia al·lusió a tots els problemes que té la societat espanyola en el que poden veure's reconegudes totes les persones que viuen a l'Estat, «cada una des de la seva cirscumstància peculiar», matisà. Així, resaltà l'al·lusió a la lluita contra la pobresa, l'exclusió social, la marginació i la defensa dels sectors més humils i desfavorits de la societat com els dependents les persones discapacitades o els immigrants.

Per la seva part, el secretari executiu de Comunicació del PP, Gabriel Elorriaga, es mostrà coincident amb el missatge del cap de l'Estat i subratllà la necessitat que el «consens i la concòrdia» entre les forces polítiques siguin presents a l'hora d'abordar els debats i les reformes. Elorriaga compartí igualment la satisfacció del monarca per l'èxit del model constitucional i subratllà el valor de la Constitució i la necessitat de preservar-la «entre tots». El secretari executiu de Comunicació del PP destacà a més la «determinació» mostrada pel monarca per preservar i incrementar els esforços en la lluita contra el terrorisme.

Les veus crítiques arribaren des d'IU. El seu coordinador general, Gaspar Llamazares, titllà el missatge d'«autocomplaent i abstret» i criticà que el rei parli als partits polítics com si fossin uns «díscols», instant-los a l'assossec i la moderació. A més, lamentà que es referís a Espanya com una gran nació quan hi ha un 20% de pobres i ommetés referències a reptes com la solidaritat interna, la igualtat de gènere i la qüestió mediambiental.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris