nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
11°

ERC avisa que podria canviar de socis si fracassa la negociació de l'Estatut

Carod diu que podria tenir conseqüències a Espanya i a Euskadi

El president d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, té molt clar quins són «els aspectes fonamentals» d'aquesta legislatura a Catalunya: el projecte d'Estatut.

El líder independentista advertí ahir que, si les negociacions amb el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero fracassen «perquè un dels aliats no l'han fet possible», és més que probable que el seu partit es plantegi un canvi d'aliats a la Generalitat i pacti amb altres possibles socis de govern, com CiU. A més, Carod-Rovira advertí que s'obriria «una situació de crisi que podria tenir conseqüències a Espanya i, fins i tot indirectament, a Euskadi».

Els «flirteigs» de republicans i convergents han estat una constant des dels comicis del 16 de novembre de 2003 a Catalunya. Després d'aquelles negociacions postelectorals entre els dos partits, CiU ha instat en diverses ocasions ERC a plantejar-se de nou el seu pacte de govern, invitacions que els independentistes han rebutjat.

Això no obstant, el secretari general de la federació nacionalista, Josep Antoni Duran i Lleida, podria haver establert un precedent en les relacions entre CiU i ERC el 14 de desembre passat, quan, coincidint amb els dos anys de govern tripartit, sentencià que «Déu ens va ajudar a no arribar a un acord amb ERC», atribuint als republicans la «pèrdua de respecte» que ha sofert Catalunya, ja que, al seu criteri, és «com una autèntica plaga de la llagosta».

Però ahir Carod tornà a fer l'ullet als convergents. Defugint apostar per un «Tinell 2», tal com han fet els altres dos líders que componen el tripartit (PSC i ICV), el republicà assegurà que, si les negociacions sobre l'Estatut «fracassen perquè un dels aliats no l'ha fet possible», pot ser que el seu partit es plantegi un canvi d'aliats i pacti amb altres possibles socis de govern, això és, CiU.

Pot ser que en aquesta línia d'insinuacions a CiU s'emmarqui la posició d'ERC en l'ofensiva política que PSC i ICV han llançat als convergents després de certes informacions filtrades a El Periódico de Catalunya sobre suposats cobraments de comissions en l'adjudicació d'obres durant l'anterior Govern de CiU. Els republicans consideren «poc elegant» sumar-se a aquesta estratègia i s'estimen més mantenir-se'n al marge de moment. El republicà afirmà també que no només a Catalunya tindrà conseqüències el fracàs del debat estatutari català. «Si no hi ha acord, s'obre una crisi que pot tenir conseqüències a Catalunya, a Espanya i, indirectament, a Euskadi».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris