algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Estat i Govern d'Aragó hauran de pagar 11,2 milions d'euros als afectats de Biescas

La sentència de l'Audiència Nacional absol el director del càmping i l'Ajuntament

La Sala Contenciosa Administrativa de l'Audiència Nacional condemnà ahir el Ministeri de Medi Ambient i la Diputació general d'Aragó a indemnitzar de manera solidària amb 11.265.987 euros (1.864 milions de pessetes) els familiars de 62 de les 87 víctimes mortals de la riuada que arrasà el càmping de Las Nieves de Biescas (Osca) el 7 d'agost de 1996.

S'absol tanmateix el director del càmping i l'Ajuntament de Biescas. La condemna es basa en el fet que en l'expedient corresponent de l'autorització de la instal·lació del càmping un funcionari de la Diputació d'Aragó va advertir per escrit del previsible risc.

La sentència subratlla que, tal com varen corroborar perits que intervingueren en el procés, el càmping era una instal·lació «molt fràgil» que ocupava «la part més activa del con de dejecció o ventall al·luvial d'un barranc de forta torrencialitat».

La quantitat amb què seran indemnitzats els familiars que reclamaren xifres econòmiques (els de 62 dels 87 morts) ascendeix a 180.203 euros en el cas de cada familiar mort. La sentència dóna resposta a una situació excepcional, la del jove Sergio Murillo, que va perdre els seus pares i els seus dos germans en la tragèdia. Aquesta persona serà indemnitzada amb 841.416 euros (210.354 euros per familiar mort).

La sentència de l'Audiència Nacional no és ferma, ja que és possible que s'hi presenti un recurs en contra davant el Tribunal Suprem. Això no obstant, els hipotètics recursos de cassació que es presentin no paralitzaran el pagament de les indemnitzacions, segons afirmaren fonts de l'Alt Tribunal.

El relat de fets provats de la sentència assenyala que l'horabaixa del 7 d'agost de 1996 es va originar una «tempesta persistent, amb alt nivell de precipitació», a la conca del riu Arás, «la qual va donar lloc a una riuada» que va destruir la majoria de les preses de contenció, dos ponts i va incrementar l'amplada i profunditat del barranc o torrent d'Arás.

El cabal torrencial va arrossegar llot, roques i arrabassà arbres, per la qual cosa, a causa de l'arrossegament massiu de tot aquell material, va sofrir una obstrucció que va motivar que la riuada es dirigís cap a la seva part dreta, on estava situat el càmping Las Nieves, fet que provocà la mort de 87 persones. La quantitat mitjana de pluja caiguda entre el 7 i el 8 d'agost de 1996 a la conca d'Arás va ser de 185 litres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris