algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

ZP anuncia compensar les CA que perden fons per l'ampliació de la UE

Rajoy rebutja moderar el to i exigeix al president la «mateixa pell fina»

Les comunitats autònomes que perdin fons comunitaris per l'efecte estadístic de l'ampliació de la Unió Europea a 25 membres rebran compensacions amb càrrec als 3.250 milions d'euros que l'Estat espanyol rebrà fins a 2013 del Fons de Cohesió. Així ho anuncià ahir al Congrés el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, qui va assegurar que «Espanya sortí reforçada» de la cimera de Brussel·les, en la qual l'acord pressupostari per al període 2007-2013 dóna a l'Estat el saldo net major dels oferts al llarg de la negociació des de febrer del 2004.

Lluny de la satisfacció del president de l'Executiu, el líder del PP, Mariano Rajoy, tirà pel terra la satisfacció de Zapatero, qüestionant-la davant d'uns pressuposts «ronyosos» i preguntant-li per què està «tan content».

L'acord «reforça la idea d'Europa sobre base de solidaritat, equitat i innovació», digué el president del Govern, en explicar que Espanya obtindrà un saldo net de 16.181 milions d'euros, ja que aportarà 74.265 milions i en rebrà 90.446. «Espanya ja no és només receptor de fons, encara que ho continua sent, i molt important, sinó que és a més un Estat actiu que proposa iniciatives i les fa prosperar», digué el president del Govern, afegint que l'Executiu va vetlar pels interessos de totes les comunitats autònomes.

La lectura del líder del PP va ser considerablement diferent a la de Zapatero. Rajoy es demanà per què ZP està «tan content» d'unes negociacions «de les més decebedores que hem conegut». Així, digué que si es compara amb els acords pressupostaris anteriors es pot constatar «objectivament» que s'està davant «del pitjor acord que mai hagi acceptat Espanya en cap negociació europea».

D'altra banda, Mariano Rajoy es referí ahir horabaixa sense citar-la a la seva afirmació que és «més perillós un babau solemne que un patriota de llautó». Així deixà clar que no pensava retractar-se de les seves paraules i li exigí la mateixa «pell fina» quan «en el seu partit voten que es financin els presos d'ETA en un parlament autonòmic», referint-se al PSE.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris