algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:

El tripartit i CiU rebutgen la proposta de Madrid sobre finançament de l'Estatut

Rajoy aplaudeix el sentit comú de Solbes i el contraposa al de Rodríguez Zapatero

58004

El president de Convergència i Unió, Artur Mas.

Els partits catalans no estan satisfets amb la proposta de finançament autonòmic que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero els ha remès. Ni tan sols per al PSC la contraproposta realitzada pel vicepresident econòmic, Pedro Solbes, és correcta, ja que «hi ha una gran distància» entre aquesta i el sistema fiscal que recull el projecte d'Estatut. De la mateixa manera, un altre dels pesos pesants que aprovaren la reforma, CiU, rebutjà la proposta governamental al·legant que «treu tot el gra i ens deixa amb la palla». Només el PP sembla estar satisfet. De fet, el líder dels populars, Mariano Rajoy, elogià el sentit comú de Solbes, «justament contrari al de Rodríguez Zapatero».

La proposta de finançament autonòmic del Govern elimina dues de les peces clau de l'Estatut: les relacions bilaterals de Catalunya amb l'Estat i la gestió, a través d'una agència tributària pròpia, dels imposts estatals. Així, Catalunya continuarà vinculada als acords multilaterals de l'Estat amb la resta de comunitats i només podrà gestionar aquells tributs propis o els cedits per l'Estat. A més, es modifiquen o eliminen fins a 23 articles, sis disposicions addicionals, una de transitòria i cinc de finals, fet que deixa el sistema de finançament que recull l'Estatut en uns principis generals.

«És un punt de partida per a la negociació», assenyalà el portaveu del PSC, Miquel Iceta, però «hi ha una gran distància» entre la contraproposta i el sistema fiscal que proposà el quadripartit a l'Estatut. «L'Agència Tributària hauria de poder gestionar, a través dels mecanismes que s'acordin, no només els imposts propis i cedits, sinó tots», afirmà el socialista, que defensà que l'Estatut hauria «de concretar més» la capacitat normativa de la Generalitat.

Si els socialistes catalans «no ens hem plantejat mai un escenari de fracàs», per CiU la negociació amb el Govern es presenta costa amunt perquè «les posicions de sortida són molt decebedores».

El líder de la federació nacionalista, Artur Mas, assenyalà que la proposta «desfigura, desnaturalitza i mutila la que va sortir del Parlament», i va deixar clar que «un mal Estatut és pitjor que un no Estatut», per la qual cosa ens «estimam més quedar-nos amb la potencialitat de l'Estatut del 79 que acceptar-ne un de nou però pitjor que el que tenim ara».

Mentre que ICV també considera «del tot inacceptable» per «insuficient per a les necessitats financeres de Catalunya» la proposta del Govern, el líder d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, va dir que s'estimava més prendre-se-la «com un esborrany», perquè «el document és l'expressió precisa del pensament del president sobre la matèria: Moncloa, tenim un problema». A més, el republicà criticà que el sistema de finançament català sigui aplicable a la resta de comunitats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris