nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El PSE donarà suport als pressuposts bascs per primera vegada en sis anys

L'abstenció dels socialistes permet rebutjar les esmenes presentades pel PP i per EHAK

56880

Aintzane Ezenarro, parlamentària d'Aralar, passa davant del grup del PSE en presència del seu secretari general Patxi López.

El ple del Parlament basc rebutjà ahir les esmenes a la totalitat del pressupost autonòmic del 2006 que havien presentat el PP i el Partit Comunista de les Terres Basques (PCTB-EHAK). El PSE acabà retirant la seva esmena després d'haver arribat a un principi d'acord amb el tripartit, que es firmarà dimarts.

Durant la reunió Patxi López, secretari general del PSE, anuncià que el seu partit i el Govern basc, «després d'una profunda i intensa negociació», havien arribat a un principi d'acord, encara que només per donar suport als comptes de l'any vinent, que es votaran al Parlament basc el pròxim dia 29. Això suposà la retirada de l'esmena a la totalitat que havien preparat els socialistes.

El líder socialista basc volgué deixar molt clar que no és un acord polític i que «no persegueix ni pactes de legislatura ni aspiracions per ocupar cap càrrec en el Govern. López recordà que el PSE és encara el principal partit de l'oposició i «l'alternativa real» a l'actual Govern tripartit. Per aquest motiu, advertí que continuarà treballant per tenir el suport necessari per liderar el pròxim Executiu autonòmic i que, en el cas del pressupost, serà «vigilant» els treballs que la setmana vinent es debatran en comissió.

La firma de l'acord amb la vicelehendakari, Idoia Zenarruzabeitia, es produirà dimarts, segons informaren fonts socialistes. Zenarruzabeitia es va congratular de l'acord amb el PSE, que segons ella demostra «la centralitat» del tripartit. En total, l'Executiu basc ha acceptat 45 esmenes dels socialistes que sumen un total de 26,7 milions d'euros i 18 milions més en concepte de crèdits de compromís durant els pròxims tres anys. Així mateix, el PSE s'adherirà a una esmena del tripartit sobre habitatge protegit.

A diferència del PSE, EHAK mantingué l'esmena de totalitat, considerant que els comptes del Govern autonòmic «no aposten per la construcció nacional». En qualsevol cas, els abertzales es mostraren disposats a continuar negociant amb l'Executiu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris