muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Brussel·les exigeix a l'Estat espanyol que obligui l'Església a pagar l'IVA

La Conferència Episcopal es mostra disposada a negociar la reclamació de la UE

La Comissió Europea envià ahir a Espanya un dictamen motivat, el darrer pas abans de presentar una denúncia davant del Tribunal de Justícia de la UE, en el qual li demana que obligui l'Església Catòlica a pagar IVA. Les autoritats espanyoles tenen ara un termini de dos mesos per respondre.

Espanya sosté que el seu acord amb la Santa Seu sobre assumptes econòmics, que data del 3 de gener de 1979, l'obliga a aplicar una exempció de l'IVA a determinats lliuraments de béns amb destinació a l'Església Catòlica.

Però l'Executiu comunitari assegura que aquesta exempció no està autoritzada d'acord amb el règim de l'IVA de la UE establert en la legislació comunitària. Això no obstant, Brussel·les ha deixat clar que Espanya podria pagar certa compensació financera a l'Església Catòlica a canvi dels imposts que aquesta pagui.

«Permetre a un Estat membre d'apartar-se de les normes en un cas seria injust per a altres estats membres que desitgen fer el mateix en altres casos. Ara bé, la Comissió ha deixat clar a les autoritats espanyoles que això no impedirà a Espanya mantenir el resultat financer final compensant l'Església Catòlica per una part o la totalitat de l'impost que pugui haver de pagar a les autoritats fiscals espanyoles. Serà exclusivament Espanya qui haurà de decidir aquesta qüestió», assenyalà la Comissió a través d'un comunicat.

A Espanya, els lliuraments de béns mobles i immobles vinculats a l'activitat religiosa efectuades per comerciants amb destinació a l'Església Catòlica estan exempts de l'IVA. Cap disposició de la sisena directiva de l'IVA permet l'esmentada exempció, i les autoritats espanyoles així ho han reconegut.

Del seu costat, el vicesecretari per a Assumptes Econòmics de la Conferència Episcopal, Fernando Giménez Barriocanal, diu que estarien disposats a negociar aquesta qüestió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris