algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

PCTB confirma que el procés de pau «no s'ha iniciat» perquè no hi ha res signat

Insta el PSOE a adoptar «una actitud atrevida» i abandonar l'«ambigüitat» per por als populars

69168

El conseller de Justícia basc, Joseba Azkarraga, tornà a demanar a ETA que deixi les armes.

El parlamentari d'EHAK Julián Martínez assegurà ahir que el procés de pau «no s'ha iniciat perquè no existeixen unes bases prèvies» firmades entre els partits polítics que garanteixin «el procés de superació del conflicte fins al final». A més, instà el PSOE a adoptar «una actitud atrevida» i abandonar l'«ambigüitat» en la qual es troba instal·lat a causa del «vertigen» que li produeix el PP.

Martínez negà, en declaracions a Ràdio Euskadi, que les manifestacions d'Arnaldo Otegi, en les quals admetia que hi havia hagut contactes amb el PSE durant 5 anys, hagin suposat una «indiscreció».

«Ha mantingut la discreció i la serietat, perquè en aquests 5 anys hi ha hagut moments d'agressions i desqualificacions del PSOE contra l'esquerra abertzale, ens han atacat per tots els llocs i les converses que durant aquests anys s'han realitzat s'han guardat amb total discreció», argumentà.

El representant d'EHAK a la Cambra basca va admetre que la resolució del Congrés dels Diputats aprovada a instàncies de Rodríguez Zapatero és «un fet positiu». «Però són paraules i fets concrets el que falten. Encara són presents la Llei de partits, la dispersió, l'Audiència Nacional», manifestà.

Per això, aconsellà als socialistes que adoptin una «actitud atrevida» i deixin de mostrar-se «pusil·lànimes» i «ambivalents» per la por de «la rendibilitat política» i perquè «té el PP al darrere i no sap com desfer-se'n». «Els passos que s'han de donar en aquest diàleg són molt clars. Cal ser atrevits i donar-los. No s'atreveixen perquè tenen una pes, que és el PP, i tenen un vertigen, el qual no permet que això pugui canviar».

Segons Martínez, ETA «farà el pas quan l'hagi de donar», i advertí que «encara ara no hi ha unes bases firmades entre els partits que garanteixin el procés de superació del conflicte fins al final». «És a dir, el procés de pau encara no s'ha iniciat, perquè hi ha aquelles bases prèvies que no estan firmades, no hi ha un acord. No hi ha un acord perquè s'iniciï aquest procés. S'ha d'acordar una via que, una vegada iniciada, no tingui marxa enrere», afegí.

Per la seva banda, el portaveu del PP al Congrés, Eduardo Zaplana, donà ahir tota la seva credibilitat a les declaracions del protaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, sobre que «durant els darrers cinc anys hi ha hagut reunions amb el PSE». «Té poques raons per mentir en aquest cas», digué Zaplana, perquè el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha portat «especialment bé amb Batasuna». El secretari de Comunicació del PP, Gabriel Elorriaga, no fou tant explícit a l'hora de donar credibilitat a Otegi, però demanà al Govern «honradesa» i que aclareixi si aquests contactes s'han produït.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris