muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

AI demana a Europa que «no miri a un altre costat» davant la tortura

L'ONG assegura que té documentats 800 vols secrets a l'espai europeu

Amnistia Internacional demanà ahir al Govern espanyol i a la resta de governs europeus que «no mirin a un altre costat» davant l'ús de la tortura i l'existència de centres de detenció secrets d'Estats Units, amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans. Així mateix, l'ONG assegura que té «documentats» 800 vols d'avions amb presumptes terroristes «només a Europa» i que està investigant fins a quin punt les autoritats dels països concernits n'estaven al corrent.

«Des de l'11-S prop de 70.000 persones han estat detingudes per forces dels Estats Units; 10.000 continuen encara arrestades, però es poden comptar amb els dits d'una mà les que han estat acusades d'algun tipus de càrrec recognoscible», assenyalà ahir a Madrid el president d'Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán, qui subratllà que aquestes 10.000 es troben en centres públics, encara que no se sap si són «culpables o innocents; però n'hi ha moltes més que estan detingudes en secret en aquests centres públics i moltes més que són en centres secrets de detenció».

«Bagram (a Afganistan), Abu Ghraib (a Iraq), Guantánamo (a Cuba) són símbols avui de la violacion de drets humans comesa per la democràcia més poderosa del món», afegí Beltrán, qui denuncià que «amb l'excusa de la guerra contra el terrorisme, Estats Units cerca redefinir la tortura, cerca que sigui acceptable i l'anomena tècnica d'interrogatori».

Tanmateix, segons Beltrán, «la tortura és injustificable i intolerable en tots els casos, no hi ha excepcions; la tortura no dóna seguretat, la tortura és terror». Actualment, «la tortura sembla justificable en alguns casos», lamentà i, de fet, s'han registrat casos de tortura en 106 països el darrer any, fet que demostra que «la tortura s'està estenent a tot el món». «A diferència de la pena de mort, que disminueix, avui la tortura s'estén», previngué.

Segons Beltrán, també hi ha evidències «del que podria constituir una pràctica sistemàtica de desaparició». L'ONG ha documentat «800 vols secrets només a Europa que traslladen gent a centres secrets de detenció» i «està fent una investigació per esbrinar en quins llocs han aterrat, la durada de la seva estada o sota el coneixement de qui estaven aquests vols», sentencià el responsable d'Amnistia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris