nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

ETA crea alarma

Els atemptats, sense víctimes, foren després del desallotjament de l'aeroport de Santander

Cinc artefactes, de potència escassa, esclataren després de les 15.00 hores d'ahir, dia de la Constitució, en diverses carreteres de Madrid, sense que s'hi registrassin víctimes i a penes desperfectes, segons informaren fonts policíaques, la DGT i la Comunitat de Madrid.

Els atemptats es produïren després del desallotjament a migdia de l'aeroport de Santander (reobert a les 15.30 hores) a causa de la telefonada d'una dona al diari Gara en la qual avisava, en nom d'ETA, de la col·locació d'un llançagranades, que les forces i els cossos de seguretat de l'Estat no han trobat i que continuaran cercant avui.

La matinada passada, a les 3.00 hores, esclataren sengles artefactes en oficines de Correus d'Altsasua (Navarra) i de Zumarraga (Guipúscoa), que tan sols hi causaren danys escassos i l'ennegriment de la façana, de manera respectiva.

Per segon any consecutiu, ETA atempta durant el dia de la Constitució.

L'any passat, foren set bombes de poca potència a Àvila, Valladolid, Lleó, Santillana del Mar, Màlaga, Ciudad Real i Alacant, que feriren de manera lleu 18 persones.

Les explosions d'ahir a Madrid tingueren lloc devers una hora després d'acabar la celebració del vint-i-setè aniversari de la Constitució al Congrés, i es produïren gairebé simultàniament i just als punts que ETA havia precisat en telefonades a l'associació d'ajuda en carretera DYA de Biscaia i al diari Gara.

Els punts afectats foren el quilòmetre 56 de l'M-40, el 25 de l'M-45, el 47 de l'M-50, la sortida 17 de l'A-2 en direcció a Saragossa i el quilòmetre 16 de l'A-6 en direcció a la Corunya, segons fonts policíaques.

Quatre bombes s'havien col·locat en zones despoblades, a prop de la vorera, i l'altra era devora un matalàs de seguretat de l'A-6, prop d'una marquesina d'autobús.

Dues hores i mitja després dels atemptats, la circulació havia quedat gairebé restablerta.

Aquesta manera d'atemptar requereix molt pocs terroristes i no exigeix, segons fonts de la lluita antiterrorista, una infraestructura estable a la capital de l'Estat. El ministre de l'Interior, José Antonio Alonso, condemnà els atacs, que segons afirmà confirmen que «encara s'ha de lluitar contra ETA amb tota la força de l'Estat de Dret i democràtic». Qualificà les explosions de «nova manifestació d'una violència sense sentit» i realitzà una crida a la unitat dels demòcrates.

El secretari de Seguretat i Justícia del PP, Ignacio Astarloa, es dirigí en roda de premsa al president del Govern per dir-li que «ja n'hi ha prou de crear expectatives que els fets no confirmen» i «de diluir la lluita antiterrorista». El batle de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, desplaçat a l'M-40, afirmà que ETA ha volgut «trencar» la Constitució, que «és l'espai de convivència i voluntat democràtica» dels ciutadans.

A Santander, la recerca del llançagranades, que continuà fins a les 17.00 hores, es reprendrà avui a les 8.00 hores amb motiu de les similituds amb l'esdeveniment registrat per octubre a Saragossa, on l'artefacte es trobà al cap de dotze dies.

Un total de deu vols en resultà afectat amb desviacions, cancel·lacions i retards durant les tres hores i busques en les quals estigué tancat l'aeroport, on hi havia 200 persones en el moment del desallotjament.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris