muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Marín fa una crida a cercar «punts» de trobada per treure endavant l'Estatut

Rajoy troba «absurd haver de demanar-nos qui som, com si Espanya s'hagués inventat fa mitja hora»

El president del Congrés dels Diputats, Manuel Marín, apel·là ahir durant el seu discurs de recepció de les Corts en l'aniversari del referèndum constitucional, a la «política amb majúscules» per cercar punts de trobada en la negociació de l'Estatut català i que, al final, tal com va ocórrer amb la Carta Magna, no sigui el projecte que té ningú al cap.

El president del PP, Mariano Rajoy, denuncià que en aquest moment s'estan equivocant les prioritats i que «l'objectiu nacional» sigui demanar-nos qui som, «com si Espanya s'hagués inventat fa mitja hora».

Els actes oficials del XXVII aniversari de la Constitució s'inauguraren a les 10.30 del matí amb la hissada de bandera a la plaça del Descubrimiento de Madrid; un acte encapçalat pel president del Congrés, Manuel Marín, i del Senat, Javier Rojo, al costat del ministre de Defensa, José Bono.

Després de la commemoració, el ministre de Defensa destacà la «bona salut» de la qual gaudeix la Carta Magna i subratllà que «avui la votaríem molts més espanyols que els quinze milions de fa 27 anys». «Avui la votaríem els onze milions de votants del PSOE, els deu del PP, els que es manifestaren l'altre dia a la Puerta del Sol a favor de la Constitució i en definitiva molts més espanyols», digué.

Els actes continuaren al Congrés dels Diputats, on el president de la Cambra Baixa, Manuel Marín, apel·là a la «política amb majúscules» per cercar punts de trobada en la redacció de l'Estatut i que al final, com en la Constitució, es consensuï un text que no serà el que ningú en un primer moment s'imaginava.

Marín elogià la Carta Magna com el punt de partida de la democràcia espanyola i «el resultat integrador d'un consens molt difícil d'assolir en aquell moment històric». «L'obligació dels polítics d'avui, com va ser la dels d'ahir, és treballar no per al manteniment del consens constitucional, sinó per ampliar-lo», subratllà.

Per la seva banda, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, destacà que la Constitució «és la clau per a la llibertat, no un pany», i advertí que «enfrontar és anar cap enrere».

En unes declaracions a la premsa durant la recepció oficial en el Congrés, Zapatero insistí que commemorar la Constitució «té sentit entre tots i per a tots», i que el valor últim de la Carta Magna és l'«entesa i el respecte entre tots».

En ser demanat sobre les reformes institucionals pendents, ZP assenyalà que les modificacions «enfortiran» els valors que recull la Constitució, com són «l'entesa, estendre la mà i cercar el major punt de trobada sense perdre la vista en els canvis que la societat exigeix».

Consens i prudència
Després dels discursos oficials, el president del PP, Mariano Rajoy, assenyalà que la Constitució fou pactada i acordada per la immensa majoria dels espanyols i que qualsevol modificació requereix «un ampli consens i prudència». Rajoy creu que en aquest moment s'estan equivocant les prioritats perquè és «absurd» que «l'objectiu nacional» sigui «demanar-nos qui som». «És com si Espanya s'hagués inventat fa mitja hora i l'únic objectiu que té el Govern és quedar bé amb uns senyors que volen tenir més competències», argumentà. Abans de la recepció, Rajoy animà els socialistes que reflexionin perquè els seus socis estables «no creuen i no volen» la Constitució que va aprovar la majoria dels espanyols.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris