nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

El BCE apuja els tipus fins al 2'25% sense atendre a les pressions

Trichet avisa que la política monetària encara és «acomodatícia»

Com s'havia anunciat, el Banc Central Europeu (BCE) confirmà ahir les expectatives i apujà en un quart de punt els tipus d'interès de la zona, fins al 2'25 per cent, cosa que representa la primera pujada del preu oficial dels doblers en els darers cinc anys. La decisió ha desfermat les pressions dels governs dels dotze països de la moneda única, que consideren que l'alça pot posar en risc la recuperació de l'economia de la zona euro.

El president del Banc Central Europeu -BCE-, Jean-Claude Trichet assenyalà que la pujada obeeix a la necessitat de mantenir la inflació «ancorada en índexs ajustats a l'estabilitat de preus» a mig i a llarg termini. Les paraules de Trichet eren molt esperades pels analistes per mesurar el biaix que prendrà la política monetària del BCE a partir d'ara.

Al president del BCE li valgué una petita frase, no exempta d'ambigüitat, per tranquil·litzar als mercats: la política de l'entitat «encara és acomodatícia». Aquestes paraules foren interpretades ben aviat pels experts, els quals hi entengueern que el BCE no començarà un espiral de pujades de tipus i, més aviat, situaren la decisió d'ahir en l'apartat d'ajust tècnic. Les borses, que ja havien descomptat l'increment en el preu dels doblers, es mantingueren gairebé invariables i continuaren amb els guanys registrats a les grans places del continent europeu.

La gran incògnita ara és saber com es mourà l'euríbor en el termini d'un any, ja que ara es troba mig punt per sobre del preu oficial dels diners. Els analistes discreparen sobre el camí pel qual discorrerà aquest indicador -que mesura l'interès mitjà al qual presten doblers els bancs europeus- i si alguns assenyalen que baixarà per apropar-se a la cota del 2'50 per cent, altres creuen que es mantindrà pròxim al 2'75 per cent, anticipant noves pujades de tipus el 2006.

Una pujada a l'euríbor de 0'25 punts equival, per a una hipoteca mitjama -de 120.000 euros a 20 anys- a un augment de devers 15 euros en la quota mensual.

El BCE ha tocat els tipus d'interès 16 vegades des de 1999, inclosa la d'ahir, encara que des de juny de 2003 el preu oficial dels diners a l'eurozona s'havia mantingut sense variació en el 2'00 per cent. La pujada, esperada per gairebé tots els analistes i contestada des de fa dies per institucions com l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic -OCDE-, acurça el diferencial existent amb els tipus d'interès als Estats Units, fixats en el 4'00 per cent.

Les reaccions per la decisió del BCE no s'han fet esperar, com la del comissari europeu d'Assumptes Econòmics i Monetaris, Joaquín Almunia, el qual afirmà que la pujada de tipus no «altera» les previsions de creixement i ajudarà a contenir la inflació.

D'altra banda, el 96'5% de les hipoteques que es constitueixen a Espanya serà amb un tipus d'interès variable i l'euríbor és encara el tipus d'interès de referència més utilitzat, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris