lluvia ligera
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
23°

El 75% dels catalans creu que el nou Estatut millorarà la seva vida

Saura: «L'enquesta demostra que existeix un ampli suport social a la reforma»

Una enquesta encarregada per la Generalitat i presentada ahir pel conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, assegura que el 75% dels catalans considera que el nou Estatut suposarà una millora per a la vida dels ciutadans de Catalunya.

El 71'4% dels enquestats afirma que Catalunya necessita un nou Estatut, si bé hi ha un 16% que respon negativament a aquesta qüestió. Pel que fa als nivells de satisfacció, un 46'9% es mostra molt o bastant satisfet, mentre que el 22'4% està poc o gens satisfet amb el text estatutari pactat al Parlament de Catalunya. El 46'3% de les mil persones enquestades asseguren que els continguts del nou text estatutari són els adequats i un 70'4% afirma que suposa un avenç molt important sobre l'Estatut del 1979.

Menys suport troben algunes propostes concretes, i així només el 53% assegura que la nova proposta de finançament autonòmic és bona o molt bona, mentre que gairebé un 20% la qualifica de regular. En canvi, un 83% de les persones que contestaren a l'enquesta manifestaren que Catalunya és molt o bastant solidària des del punt de vista econòmic amb la resta d'Espanya.

Un altre dels punts polèmics, si Catalunya és una nació, ha rebut el suport del 60'4% dels consultats, mentre que el 31'5% considera que no és una nació, un resultat més freqüent en funció de si augmenta l'edat de les persones que han respost a l'estudi.

Per Joan Saura, «aquesta enquesta mostra que existeix un ampli suport social al nou Estatut i que quan s'assevera que Catalunya no vol un nou Estatut s'està dient una mentida». En aquest treball de l'Institut Opina, el 41'2% dels enquestats assegura que la política els interessa bastant o molt, si bé el 43'3% reconeix que està molt poc o res interessat en aquest aspecte de l'actualitat.

Saura assenyalà que no s'ha preguntat per la reacció que l'Estatut ha provocat a Espanya, encara que sí que s'ha inquirit la gent del carrer sobre el grau de constitucionalitat de la proposta catalana.

Referent a això, el 49% ha respost que la nova proposada s'ajusta a la Constitució espanyola, una opinió de la qual dissenteix el 24% dels enquestats. Saura assegurà en la presentació d'aquest treball que després d'aquests resultats «no es pot dir que l'Estatut no interessa».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris