cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
17°

Els agricultors també exigeixen al Govern que els apugi les ajudes

Amenacen de bloquejar l'Estat després de l'acord amb els pescadors

Nou problema per al Govern. Després de l'acord assolit entre pescadors i l'Executiu, els agricultors han amenaçat de bloquejar l'Estat si no s'augmenten abans del 25 de novembre els ajuts al sector per la pujada del preu del gasoil. Les primeres protestes es produïren dijous a Terol i Almeria, encara que les organitzacions agràries amenacen amb la possibilitat que s'estenguin per tota Espanya ben aviat.

Així, els agricultors han llançat un ultimàtum al Govern: si no els ofereix uns resposta en un temps prudencial, trauran els vehicles a les carreteres i bloquejaran l'Estat. De moment, es realitzaran mobilitzacions puntuals a Aragó, Canàries, Múrcia i Andalusia.

Les queixes al Govern per la pujada del gasoil van començar la passada setmana amb l'aturada dels transportistes, que se saldà amb un acord el dia 18, i van continuar durant la present amb el bloqueig de ports per part dels pescadors.

Els agricultors neguen que s'hagin aprofitat de l'acord assolit entre el MAPA i els pescadors per exigir ajuts que compensin l'alça dels carburants i insisteixen que el problema és que aquest any ha estat molt difícil i complicat per a l'agricultura.

A més de la sequera i les gelades, el sector s'ha enfrontat a l'augment del preu dels carburants. COAG va destacar que el litre del gasoil agrícola es va situar en l'última setmana del mes de setembre en 66,7 cèntims, un 40,5% més que en el mateix període de l'any anterior.

«És una pujada vertiginosa que les explotacions agràries no poden suportar», subratllà el secretari general de la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), Miguel López, que va destacar, a més, que la despesa total dels consums derivats del petroli acumula un increment en el que duim d'any del 12,3% respecte a l'any anterior, fins a 3.398 milions d'euros, dels quals 1.036 milions corresponen a gasoil, un 27,9% més.

Les reivindicacions de COAG se centren en el reconeixement del gasoil agrícola professional, per al qual exigeixen l'exempció de l'Impost Especial d'Hidrocarburs utilitzat en activitats agràries, no gravar el gasoil agrícola amb l'impost de venda minorista i l'aplicació d'un tipus reduït d'IVA (7 per cent) per al gasoil consumit pels agricultors.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris