nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 20°
16°

Els pescadors desbloquegen els ports després de l'acord amb el Ministeri

Ara són els pagesos els que anuncien «mobilitzacions» per rebaixar el gasoil

70312

El port de Barcelona reprengué la seva activitat ahir, després de quaranta hores de bloqueig.

Després de 18 hores de llargues i intenses negociacions, els pescadors i el Govern arribaren ahir a un acord que posa fi al bloqueig dels ports espanyols. Els qui s'han mostrat més reticents a l'hora d'acceptar la proposta han estat catalans i valencians. El Ministeri d'Agricultura i Pesca s'ha compromès a proporcionar ajuts de 9'5 cèntims per litre de gasoil i a crear dues meses de negociació sobre els problemes estructurals del sector i sobre la Seguretat Social. La Federació espanyola de Confraries, que assegura que han firmat un acord «més o menys a la força», ha demanat als seus pescadors que posin fi a les protestes dels darrers dies.

«No ha pogut ser el que demanàvem al principi, però no podem dir que sigui un mal acord», afirmà Juan Cervantes, president de la Federació Nacional de Confraries, al final de la reunió. Els pescadors han accedit per fi a firmar un acord que, encara que per a ells és una mica baix, és millor que la proposta inicial, fet pel qual veuen adequat tancar-ho ara i tornar a negociar més tard.

L'oferta de la ministra d'Agricultura i Pesca, Elena Espinosa, preveu augmentar els ajuts de 6 a 9'5 cèntims per litre de gasoil, davant els 13 cèntims que reclamaven els pescadors. La negociació ha estat tensa. La ministra d'Agricultura va reconèixer que l'acord es podia haver tancat abans, però el Ministeri estava interessat a «assolir el consens del 100% de la Federació Nacional de Confraries.

Ahir mateix, pescadors catalans i valencians afirmaven que consideraven «insuficient» la proposta inicial del Ministeri, que finalment els seus representants varen acceptar.

Ara queda per aconseguir que els vaixells que realitzen el bloqueig accedeixin a tornar a port. «L'important és aconseguir desbloquejar els ports perquè és una situació insostenible», assenyalà Esteve Ortiz, representant de les confraries catalanes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris