cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
18°

El PSOE presentarà esmenes a una desena d'aspectes del projecte d'Estatut

El PP veu «sorprenent» que el PSOE ataqui una campanya en defensa de la Constitució»

77322

José Blanco (dreta) amb el portaveu parlamentari socialista, Alfredo Pérez Rubalcab, ahir, durant la roda de premsa a Madrid.

El PSOE anuncià ahir que presentarà esmenes a una desena d'aspectes del projecte de l'Estatut de Catalunya i rebutjà que es tracti d'una reforma encoberta de la Constitució com sosté el PP, que inicià ahir la seva campanya de premsa contra el text.

El PSOE estudià i assumí amb la unitat dels integrants de la seva Comissió Executiva l'informe redactat per diversos experts, que sosté que el projecte català «de cap manera» es pot entendre com una modificació constitucional, encara que assenyala nous aspectes en els quals haurien d'introduir-se canvis per adaptar-los «amb rigor» a la Constitució.

Aquests aspectes són els drets històrics, el règim lingüístic, els drets, deures i principis rectors, el sistema institucional i les fonts del Dret, el Poder Judicial, les competències, la unitat de mercat, el finançament i la bilateralitat de les relacions Catalunya-Estat.

Els socialistes també esmenaran, segons anuncià el secretari d'Organització, José Blanco, l'article 1 de l'estatut, en el qual es defineix Catalunya com a «nació», encara que aquest aspecte no havia estat tractat pels experts.

Blanco anuncià que s'intentarà cercar una «fórmula per fer compatible la forta identitat nacional de Catalunya» amb la de l'article de la Constitució que defineix Espanya com una nació indissoluble. Després de conèixer-se la posició del PSOE, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, convidà aquest partit a negociar i a assolir un pacte, encara que l'advertí que si modificàs tots els aspectes enumerats per Blanco suposaria «desfigurar» la proposta.

La presa de posició del PSOE coincidí amb l'arrencada de la primera fase de la campanya de premsa del PP contra la reforma de l'Estatut sota el lema «tots junts», que Blanco tatxà de «mentidera». El dirigent socialista envestí contra el PP per oposar-se a debatre el projecte al Parlament i assegurà que això demostra que «no entenen bé la Constitució ni contribueixen a la unitat dels espanyols, sinó tot el contrari».

Des del PP, el secretari general, Àngel Acebes, considerà «sorprenent» que «per primera vegada el PSOE ataqui una campanya en defensa de la Constitució espanyola», i assegurà que els socialistes estan «molt nerviosos» i tenen reaccions «histèriques plenes d'insults» contra els populars.

Acebes assenyalà que el PSOE està desenvolupant una «operació de maquillatge» que pretén «encaixar en la Constitució un Estatut que està dissenyat i pensat precisament per trencar-la» com a conseqüència de les aliances del president del Govern amb els socis «més nacionalistes i radicals».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris