cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 19°
22°

El PNB vol un pacte d'autodeterminació de més consens que l'Estatut de Gernika

Posa per escrit que ha d'acabar la violència perquè Batasuna sigui en una mesa

El PNB es compromet a cercar un acord, amb major grau de consens que l'Estatut de Gernika i, per tant, que reculli les «diferents sensibilitats polítiques», que reconegui el dret d'Euskadi a decidir el seu futur sense que el pugui vetar el Congrés dels Diputats. Aquesta és la principal novetat del document presentat ahir per la formació nacionalista, que posa per escrit l'exigència que acabi la violència perquè Batasuna pugui seure en una mesa de diàleg. En aquella mesa, el PNB tornarà a plantejar el pla Ibarretxe, malgrat el seu rebuig a la Cambra Baixa fa alguns mesos.

Josu Jon Imaz, president del PNB, presentà el document elaborat pel seu partit i aprovat per unanimitat per la seva Executiva. «PNB davant del final dialogat de la violència i la normalització política» suposa un compromís exprès de la formació nacionalista a cercar un acord sobre el reconeixement al dret a decidir dels bascs que estableixi els procediments que garanteixin el respecte a aquesta voluntat ciutadana.

Els nacionalistes asseguren que aquest acord ha de reflectir el pluralisme d'Euskadi i, per tant, ser compartit per «les diferents sensibilitats polítiques d'aquest país». «Volem que el dret dels bascs a decidir el seu futur es concebi com un espai de trobada, plantejar-ho de manera que tots els sentin i reconeguin com un dret compartit», explica el document, que proclama el respecte tant als marcs institucionals actuals com «a la possibilitat real de la seva modificació».

Aquest acord que pretén el PNB és per aconseguir «normalització política que defineixi un model convivència» i també per fixar «un marc de relacions amb l'Estat en les quals hi hagi una bilateralitat efectiva, garanties i condicions de lleialtat». De fet, proposa ja per endavant un doble compromís: d'una banda «no impedir un acord de menor acceptació que els actualment vigents», és a dir, més consens que l'Estatut de Gernika, i «no impedir un acord de major acceptació que els actualment vigents», el que «evita el vet de les Corts generals».

La famosa mesa de partits que el PNB vol posar en marxa continua sent per als nacionalistes un element imprescindible d'aquest procés. Però té les seves condicions. Els partits que vulguin participar-hi s'han de comprometre «amb el respecte als drets humans, el respecte al pluralisme, el respecte a la voluntat popular, l'acceptació de mitjans exclusivament democràtics i pacífics, el diàleg sense exclusions, l'execució negociada i pactada de les decisions que s'adoptin i l'establiment de mesures d'arbitratge i garanties per als supòsits de desacord».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris