nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 17°
16°

Blanco assegura que el terme «nació» és constitucional però no és convenient

CiU demana al PSOE si els partits catalans han «d'entrar amb genolleres i de quatre grapes»

75132

Blanco (dreta) ha aixecat moltes crítiques per les seves declaracions sobre la nació.

El secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, explicà ahir que la definició de «nació» per a Catalunya i el sistema de finançament autonòmic que recull el seu Estatut poden ser constitucionals segons les interpretacions de certs experts, però va apuntar que no són convenients i que per això es reformaran.

El portaveu de CiU, Felip Puig, no va entendre allò que el socialista volia dir amb les seves paraules i, de manera molt gràfica, li va demanar si «convenient» vol dir que «hem d'entrar amb genolleres i de quatre grapes» al Congrés dels Diputats quan vagin a negociar les esmenes al projecte de reforma de l'Estatut.

Blanco considerà que s'està produint un fals debat sobre quins assumptes són constitucionals o no. Així, el terme nació «pot ser constitucional, però no és convenient» i el sistema de finançament de l'Estatut «pot ser constitucional tal com està formulat, però trenca la solidaritat, que és un principi bàsic al qual els socialistes mai no renunciarem», per tant, tampoc ho considerà «convenient».

El dirigent socialista explicà que no és compatible el profund sentiment de molts ciutadans de l'Estat que Espanya és una nació amb la qual una altra part del territori tenguin la mateixa denominació. «No es tracta només d'un debat sobre constitucionalitat», també s'ha de respondre «a l'interès general». En qualsevol cas, es mostrà convençut que es trobarà una definició que compleixi els requisits, és a dir, que sigui compatible amb l'article 2 de la Constitució espanyola i que Catalunya i la resta de l'Estat se sentin còmodes amb ella.

A més, per calmar el debat que s'està produint els darrers dies, Blanco assenyalà que no s'està discutint la unitat política de l'Estat espanyol. «Ningú no planteja en aquest moment trencar la unitat», apuntà, mentre va afegir que tampoc no es discuteix sobre la presència de Catalunya a Espanya, perquè «Catalunya no s'entén sense la seva naturalesa radicalment espanyola: radicalment li ve d'arrel».

De la seva part, Convergència interpretà les paraules de Blanco com una prova que «tots els arguments» en contra de l'Estatut «han decaigut», que el text és constitucional i, per tant, pot ser aprovat tal com està. A més, molt gràficament, demanà al socialista si amb el terme «convenient» es refereix al fet que els partits catalans «hem d'entrar amb genolleres i de quatre grapes» al Congrés.

Així, emmarcà que les reaccions com les de Blanco només «intenten impressionar» i «són producte de la por, de la incomprensió de veure que Catalunya resisteix, aguanta a la defensa del seu projecte». «Ara ja reconeixen que no hi ha cap dictamen que digui que això de nació és inconstitucional», una cosa que Puig va veure evident perquè «no hi ha diferència entre nació i nacionalitat».

Així mateix, el dirigent nacionalista assegurà que es tracta d'un nou intent de desqualificar la proposta catalana després d'haver-ho intentat amb els arguments «de la constitucionalitat, el consens o del que és bo per a Espanya».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris