lluvia ligera
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

L'Audiència ordena capturar tres militars dels EUA per la mort de José Couso

No serà efectiva perquè Estats Units, que ignorà les rogatòries, no extradiu nord-americans

89490

Imatge d'un dels cartells que es penjaren davant l'embaixada d'EUA a Madrid per la mort de Couso a l'hotel Palestina.

Santiago Pedraz, jutge de l'Audiència Nacional, dictà ahir una ordre internacional de cerca i captura contra els tres militars responsables de l'atac a l'hotel Palestina de Bagdad (Iraq), que costà la vida al càmera de Tele 5 José Couso, el 8 d'abril de l'any 2003.

Pedraz prengué aquesta decisió considerant que les autoritats nord-americanes no han contestat a les dues comissions rogatòries que els remeté. En qualsevol cas, es tracta d'una mesura que no tindrà efectes pràctics, perquè els Estats Units no extradiuen els seus ciutadans.

Els tres militars afectats per l'ordre del jutge són el sergent Thomas Gibson, de la Companyia A del 64è Regiment de Blindats de la Tercera Divisió d'Infanteria de l'Exèrcit dels Estats Units; el capità Philip Wolford, responsable de la Unitat de Blindats de la Companyia A del mateix regiment; i el tinent coronel Philip de Camp, responsable del Regiment de Blindats 64.

El primer fou l'artiller que disparà contra l'hotel Palestina. Wolford era el seu superior i autoritzà l'acció després de consultar-la amb De Camp. El projectil provocà la mort de Couso i la de Taras Protsyuk, periodista de Reuters. A més, sofriren ferides de gravetat la periodista libanesa Samia Najul i el fotògraf iraquià Faleh Kheiber.

Segons el jutge Pedraz, els tres militars podrien ser autors d'un delicte contra la comunitat internacional i d'un altre d'assassinat. Segons el seu parer, l'ordre de recerca i captura és «l'única mesura efectiva per assegurar la presència dels imputats en el procés a disposició de l'autoritat judicial espanyola, atesa la nul·la cooperació judicial prestada per les autoritats dels Estats Units».

De fet, el jutge ha remès als Estats Units dues comissions rogatòries (l'abril del 2004 i el juny d'enguany mateix) per poder interrogar els tres implicats, però no n'ha obtingut cap classe de resposta. Pedraz volia conèixer el motiu de l'atac contra l'edifici, ja que els comandaments militars nord-americans no tan sols sabien que s'hi allotjaven els periodistes que informaven de la guerra de l'Iraq, sinó que a més fou el Pentàgon que els hi envià.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris