nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

ZP canviarà l'Estatut perquè «l'Estat ha de mantenir els seus ingressos»

El PP critica l'«autobombo» i la imatge «a anys llum» de la realitat

El projecte d'Estatut de Catalunya es modificarà en el seu debat a les Corts Generals. Aquest és un fet anunciat amb reiteració pel Govern de l'Estat i pel seu president, José Luis Rodríguez Zapatero, que ahir aprofundí en les modificacions que poden ser necessàries en la reforma estatutària abans de donar-hi el vistiplau al Congrés dels Diputats. Així, centrant-se en la matèria del finançament, el cap de l'Executiu socialista assegurà que es modificarà perquè l'Estat «ha de mantenir els seus imposts, la recaptació d'imposts, col·laborar i coordinar-se amb la Hisenda autonòmica».

Per la seva banda, el PP acusà el president del Govern de dedicar-se exclusivament a l'«autobombo», per donar una imatge de si mateix i del seu Govern «a anys llum» de la realitat d'Espanya, «en plena crisi territorial i d'immigració per culpa de la seva mala gestió».

Quant al sistema de finançament que recull l'Estatut, Zapatero apostà per «una bona regla de responsabilitat fiscal que suposi que tant l'Estat com les autonomies es comprometin amb els seus imposts». És a dir, que a part que el Govern central ha de mantenir la recaptació dels seus imposts a les comunitats, la Hisenda autonòmica ha de col·laborar i coordinar-se amb l'Estat i, alhora, fixar uns imposts propis.

No obstant això, el president del Govern explicà que un altre principi ha de regir l'Estatut en matèria de finançament, el de la solidaritat interterritorial, «que ha de quedar garantida tant en el model de finançament autonòmic, com en la solidaritat que l'Estat aplic amb els seus propis recursos».

En relació amb el terme «nació», Zapatero reiterà el seu convenciment que en la immensa majoria de catalans hi «cohabiten els sentiments identitaris català i espanyol», per la qual cosa això ha d'expressar-se d'alguna manera en un text jurídic i polític com l'Estatut. «Sí que és segur que no s'aconsegueix l'entesa donant una portada al 90 per cent del Parlament de Catalunya», assenyalà el president.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris