cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
20°

Madrid recorda que el terme «bloqueig» a Cuba l'emprà l'ONU i l'avalà el PP

La cimera matisa i demana la fi «del bloqueig econòmic, comercial i financer» d'EUA

84776

Desenes de persones del moviment anticastrista es manisfestaren a Salamanca per dir «tirà» al líder cubà i «traïdor» a Zapatero.


El Govern assegurà ahir que no és cap novetat que la Cimera Iberoamericana denunciï el «bloqueig» d'Estats Units a Cuba perquè aquest terme ja fou usat per l'ONU en una resolució avalada per l'Executiu del PP i, per això, expressà la sorpresa davant de les «especulacions» sobre això.

Fonts de l'Executiu feren aquestes consideracions davant les informacions en les quals es destaca la inquietud d'Estats Units i les crítiques del PP pels aspectes de l'esborrany d'una declaració de la Cimera de Salamanca en què s'al·ludeix a aquest «bloqueig» i al suport a l'extradició de Luis Posada Carriles.

Així mateix, malgrat les queixes, els caps d'Estat i de Govern de la Cimera Iberoamericana aprovaren ahir horabaixa la declaració especial sobre la necessitat de posar fi al bloqueig dels Estats Units a Cuba, en la qual s'introduí el matís en el titular i en el text que aquest bloqueig és «econòmic, comercial i financer».

Fonts governamentals espanyoles assenyalaren que amb aquesta matisació s'elimina la «idea d'un bloqueig marítim» que té una connotació militar, sobretot, en mitjans nord-americans. La resta del comunicat queda sense canvis, inclòs el titutar en el qual s'inclou la fi de la llei Helms-Burton.

D'aquesta manera, els dirigents reafirmen «una vegada més» que en la defensa del lliure intercanvi i de la pràctica transparent del comerç internacional, resulta «inacceptable l'aplicació de mesures coercitives unilaterals que afecten el benestar dels pobles i obstrueixen els processos d'integració». Reiteraren el «més enèrgic rebuig» a l'aplicació de lleis i mesures contràries al Dret Internacional com és l'esmentada llei Helms-Burton i, per això, exhorten el Govern que presideix George W. Bush que posi punt final a l'aplicació.

Aquest, però, no va ser l'únic escull semàntic que sorgí durant la Cimera. La paraula «terroristes» va atiar l'escàndol entorn de l'ús correcte de l'espanyol. El protagonista d'aquest conflicte va ser Colòmbia, que impulsà una resolució a favor de la desmobilització dels grups paramilitars i guerrilles que impulsa el president Uribe, una de les estrelles de la trobada. La regió sempre ha estat reticent a qualificar aquests grups com de «terroristes», un qualificatiu que els Estats Units i Europa utilitzen per als actors del conflicte colombià.

El president colombià, Àlvaro Uribe, tanmateix, assegurà que va obtenir el rebuig dels iberoamericans als grups irregulars que realitzen actes «terroristes».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris