nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

De la Vega diu que el rei no parlà amb Mohamed VI a instàncies de Zapatero

Rajoy diu que el Govern ha de recordar al Marroc les obligacions, i no Joan Carles

La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, assegurà ahir que «les converses que hi hagi pogut haver» entre el rei Joan Carler i Mohamed VI per rebaixar la pressió migratòria a Ceuta i Melilla «no s'han produït a instàncies del president del Govern», José Luis Rodríguez Zapatero. El ministre d'Afers Estrangers i Cooperació, Miguel Àngel Moratinos, assenyalà que els reis d'Espanya i el Marroc «tenen costum i la tradició de conversar», però les decisions les prenen els governs. Tanmateix, pel president del PP, Mariano Rajoy, hauria de ser el Govern que recordi «amb claredat» al Marroc quines són les seves obligacions en matèria d'estrangeria.

Davant de les informacions de fonts governamentals marroquines que assenyalen que Joan Carles parlà en tres ocasions amb el rei del Marroc sobre les allaus d'immigrants, per la qual cosa Rabat acullí els repatriats com a gest extraordinari i no en virtut de l'acord de readmissió del 1992, Fernández de la Vega afirmà que ningú no menteix, ni el Govern d'Espanya ni el del país veí. La vicepresidenta destacà que les relacions entre les dues cases reials són «molt bones, molt fluïdes i freqüents», i per això és habitual que els reis d'Espanya i el Marroc en «parlin d'aquest tema i d'altres que de vegades estan en la vida política dels dos països».

Però Fernández de la Vega precisà que les decisions polítiques s'han adoptat pels dos governs, que decidiren «una devolució de caràcter extraordinari derivada del caràcter extraordinari de la situació i la reactivació del Conveni de 1992 en el qual es referia a devolucions singularitzades».

Malgrat les explicacions, pel president del PP hauria de ser el Govern que recordi «amb claredat» al Marroc quines són les seves obligacions en matèria d'estrangeria. Rajoy es pronunciava així a Ceuta sobre la mediació de Joan Carles i assenyalà que té la «lamentable sensació» que l'administració marroquina «com altres estats de la Unió Europea», han perdut el respecte a Espanya. Per Rajoy, l'«obligació capital» de qualsevol Govern és garantir la seguretat dels seus ciutadans a través d'una política exterior seriosa.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris