nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Zapatero diu que l'Estatut català s'aprovarà «net com una patena»

El president espanyol assegura que «és difícil ser més optimista del que ho som jo»

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, manté el seu optimisme en el sentit que el projecte d'Estatut de Catalunya que es debatrà al Congrés dels Diputats s'adequarà a la Constitució. De fet, ahir es mostrà ben tranquil i confiat davant les preguntes que els periodistes li formularen després de la festa de la Hispanitat.

Zapatero assegurà que «tindrem un Estatut net com una patena» i explicà que hi ha diverses fórmules per compatibilitzar el sentiment de nació dels catalans amb el sentiment de la resta dels espanyols. Així, revelà que ell és partidari d'una d'aquestes fórmules i la té clara des de fa temps, però no desmentí l'afirmació del president d'Extremadura que el terme «nació» no apareixerà en el text.

A més, aclarí que tant el blindatge de competències que preveu l'Estatut, com el sistema de finançament que recull, es modificaran en la tramitació parlamentària.

En declaracions als periodistes durant la recepció que el rei oferí al Palau Reial amb motiu de la festivitat d'ahir, Zapatero afirmà que «és més difícil ser més optimista del que som jo» després de la seva darrera entrevista amb el president de la Generalitat, Pasqual Maragall.

El titular del Govern central insistí que a Catalunya hi ha una majoria de ciutadans que se sent una nació i a la resta d'Espanya n'existeix una altra que assegura que de nació només n'hi ha una. Per tant, explicà que no es tracta d'un problema jurídic, sinó de sensibilitats i sentiments, després d'admetre que es detecten opinions diferents a l'hora de determinr si el terme «nació» xoca amb l'Article 2 de la Constitució .

«S'ha de cercar una fórmula que faci compatible els dos sentiments», asseverà, per matisar tot segui que per a això, existeixen «vuit fórmules» i que ell en té una de clara des de fa temps, però no volgué revelar si l'ha expressada a Maragall o al primer secretari del PSC, Josep Montilla.

A més, assegurà que si no ha donat a conèixer aquesta fórmula abans és perquè trobar necessari respectar els procediments i deixar treballar el Parlament, que hi té el seu paper propi, i després toca a les Corts generals.

Fórmula secreta
Tampoc no va voler aclarir si l'esmentada fórmula suposa que el terme «nació» s'inclogui en l'Estatut. «Ni ho confirm, ni ho desmentesc», assegurà en demanar-li què trobava de les afirmacions d'Ibarra quan, després d'entrevistar-se amb el cap de l'Executiu, sentencià que Catalunya no tindrà la denominació de «nació».

En tot cas, sí que afirmà que serà necessari modificar tant el blindatge de competències que recull l'Estatut com el model de finançament que preveu, però no matisà si serà una reforma en profunditat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris