tormenta
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
19°

La desfilada militar ret homenatge als morts en el sinistre del Cougar

Rodríguez Zapatero fou rebut i acomiadat entre esbroncades i xiulets per part del públic

La tradicional desfilada militar que se celebra amb motiu del Dia de la Festa Nacional va retre enguany homenatge als 17 militars morts per agost a l'Afganistan, en el tràgic sinistre de l'helicòpter Cougar, amb una corona de llorer i amb una emotiva hissada de bandera com a record «dels qui donaren la seva vida per Espanya».

La desfilada militar que es desenvolupà ahir al passeig de la Castellana, a Madrid, suposà sensacions contradictòries per al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, que fou rebut i acomiadat enmig d'esbroncades i xiulets del públic que assistí a la celebració.

Per la seva banda, el rei de Marroc, Mohamed VI, envià missatges de felicitació al cap de l'Executiu i al rei Joan Carles, en els quals destacava la «solidaritat» i la «cooperació fructifera» existent entre els dos estats.

Cap a les 10.30 hores, els reis arribaren a la plaça de Colom, com també els prínceps d'Astúries i els ducs de Lugo i de Palma. Joan Carles duia l'uniforme de l'Exèrcit de Terra de capità general i Felip, el de comandant de l'Exèrcit. Letícia, princesa d'Astúries, que lluïa un vestit blanc, presencià la major part de la desfilada asseguda a causa del seu avançat estat de gestació i després no assistí a la recepció oficial en el Palau Reial.

Després que el rei passàs revista a un batalló d'honors, s'escoltà l'himne espanyol i tingué lloc la hissada de bandera i l'homenatge als qui donaren la vida per Espanya. Companys dels 17 militars morts en el sinistre del Cougar a l'Afganistan col·locaren una corona de llorer devora la bandera.

El rei, acompanyat per Zapatero i pels presidents de les dues cambres, reté homenatge als finats dipositant una altra corona de llorer. Després d'això, passaren a saludar els familiars i els companys dels 17 militars.

La xiulada del públic
El president del Govern, que arribà a les 10.22 hores, fou rebut amb xiulets per part del públic que es congregava a les tribunes de convidats. En acabar la desfilada militar, Zapatero tornà a ser escridassat i esbroncat per un grup de persones mentre abandonava la plaça madrilenya. Més tard, en la recepció que oferiren els reis al Palau Reial després dels actes militars, el cap de l'Executiu mostrà el seu «respecte per la llibertat d'expressió» i desvinculà la reacció irada d'alguns assistents i l'Estatut, perquè aquesta actitud s'ha registrat en altres ocasions en les quals no es negociava la reforma catalana.

La desfilada de les Forces Armades, que va finalitzar poc abans de les dotze del migdia, es va veure marcada per la presència iberoamericana.

Els presidents xilè i hondurenc, Ricardo Lagos i Ricardo Maduro respectivament, presenciaren l'acte des de l'estrada presidencial.

Salutació d'Ibarra
La breu salutació dels presidents d'Extremadura i de Catalunya, Juan Carlos Rodríguez Ibarra i Pasqual Maragall respectivament, i la llarga i distesa conversa entre el líder del PP, Mariano Rajoy, i el portaveu parlamentari del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, foren algunes de les escenes que es pogueren veure a les tribunes dels convidats.

Quan el mandatari extremeny arribà a la tribuna ocupada pels presidents autonòmics, gairebé tots -que anà saludant un per un- ocupaven ja els seus seients i, encara que creuà un segon les mans amb el seu homòleg català, amb prou feines hi hagué paraules entre ambdós. Gairebé simultàniament, a la llotja d'autoritats polítiques, el líder de l'oposició, Mariano Rajoy, conversà de manera distesa, devers deu minuts, amb el portaveu del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, abans de presenciar la desfilada, que seguiren asseguts i de molt a prop.

Com és tradicional, la marxa partí de la plaça d'Emilio Castelar, per recórrer el passeig de la Castellana fins a la plaça de Cíbele. Hi participaren devers 3.700 militars, 94 aeronaus i 182 vehicles, a més de 125 militars en representació dels països iberoamericans (llevat de Cuba) que prendran part en la XV Cimera Iberoamericana, aquest cap de setmana a Salamanca: l'Argentina, Bolívia, el Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, l'Equador, El Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, el Panamà, el Paraguai, el Perú, Portugal, la República Dominicana, l'Uruguai i Veneçuela.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris