cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
16°

Caruana adverteix que l'Estatut català debilita l'economia de l'Estat

CCOO i UGT creuen que la reforma ha de preservar la cohesió

El governador del Banc d'Espanya, Jaime Caruana, advertí ahir que la proposta de reforma de l'Estatut de Catalunya pot debilitar l'economia espanyola, perquè fragmenta el sistema financer en un escenari mundial caracteritzat per la competència creixent i la globalització dels mercats. A més, els secretaris generals de CCOO i UGT, José María Fidalgo i Cándido Méndez de manera respectiva, consideraren que qualsevol reforma dels estatuts d'Autonomia o de la Constitució ha de preservar, per sobre de tot, la cohesió econòmica i social d'Espanya i la Caixa Única de la Seguretat Social.

«Els canvis institucionals d'aquesta naturalesa poden tenir conseqüències econòmiques importants i duradores, debilitar l'eficiència i la capacitat de créixer de l'economia i afectar el benestar del conjunt dels espanyols», manifestà Caruana durant la seva compareixença en la Comissió de Pressuposts del Congrés.

A més, el governador del Banc d'Espanya assenyalà que la proposta de modificació del sistema de regulació de les entitats de crèdit «es pot interpretar com a contrària a la jurisprudència del Tribunal Constitucional», sobretot en allò referent a l'estabilitat i a la solvència del sistema financer.

Segons explicà, aquesta «disgregació» pot dificultar les feines de supervisió del sistema financer, per culpa del guany de competències supervisadores per als poders públics regionals que ja són presents en els òrgans de Govern d'aquestes institucions. Fins i tot, afegí, es podria arribar a comprometre l'eficàcia de la supervisió i dificultar l'avanç en la direcció de convergència i coordinació en aquest àmbit, «que demanen les autoritats europees i els fòrums internacionals».

Per la seva banda, Fidalgo reconegué que certes qüestions del projecte d'Estatut no «agraden» a CCOO, com ara el model de finançament, que considerà inassumible tant en l'aspecte qualitatiu com quantitatiu. No es pot pretendre «que la pressió fiscal depengui del fet que visquis on hi ha més o menys rics per metre quadrat», postil·là.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris