algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
17°

CiU promourà canvis a la Constitució si el Congrés troba inviable l'Estatut

ERC resta importància al terme de «nació» i diu que l'important és finançament i competències

El debat sobre l'Estatut ja ha acabat en el Parlament català, però CiU continua posant qüestions damunt la taula. El seu president, Artur Mas, assegurà ahir que si el Congrés dels Diputats declara inconstitucional l'articulat acordat a la Cambra autonòmica, el seu partit promourà una reforma de la Carta Magna. Segons ERC, els problemes que pugui plantejar la inclusió del terme «nació» són secundaris, ja que els punts centrals de l'Estatut són el sistema de finançament i les competències per a Catalunya.

CiU advertí de les conseqüències que tindria el rebuig del Congrés a l'Estatut si la Cambra Baixa argumenta que no s'adequa a la Constitució: «Nosaltres, en el nostre moment, haurem de plantejar una modificació de la Constitució». Mas assegurà que l'única forma que el seu partit accepti que l'Estatut no està d'acord amb la Carta Magna és que ho digui el Tribunal Constitucional. Si aquest organisme, l'únic amb potestat per fer-ho segons els nacionalistes, el rebutja, CiU «no tindrà més remei» que acatar-ho.

Però Mas té clar que l'Estatut que ha sortit del Parlament «és l'horitzó» al qual la seva generació «s'ha proposat arribar». «Sincerament crec que aquesta Constitució permet aquest nivell d'autogovern», digué, i afegí que s'«estimaria» més no haver d'iniciar una reforma de la Carta Magna. Veu «més fàcil i còmode per a tots» aprovar l'Estatut que iniciar un procés constitucional, però també recordà que «la Constitució no és immodificable. Algun dia potser s'haurà de plantejar a la Carta Magna el debat territorial».

El líder convergent, en resposta al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, que anuncià la modificació de l'article de l'Estatut que assenyala que Catalunya és una nació, assegurà que aquest article no «ha de desaparèixer» de l'articulat ni quedar-se només en el preàmbul. Recordà que l'Estatut «ha passat filtres importants perquè la proposta encaixi dins de la Constitució, això sí, no interpretada en una lògica centralista, sinó en una lògica proautonòmica».

Mas, que es reuní amb Zapatero abans que s'aprovàs l'Estatut perquè el president del Govern el convocà, assegurà que no arribà a cap pacte amb ell.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris