nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

Zapatero no permet que s'inclogui el terme «nació» a l'Estatut català

Diu que el text planteja «dubtes consistents» i que no ha de ser una arma llançadora

64974

ZP no vol enterrar la via del diàleg, encara que des del PP li diuen que «s'està penjant amb la seva corda».

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, anuncià ahir que es modificarà al Congrés dels Diputats l'article 1 del projecte d'Estatut de Catalunya, el que diu que aquesta Comunitat Autònoma és una nació. Zapatero assegurà que el text presentat té «dubtes consistents» de constitucionalitat.

I llançà un missatge a totes les parts implicades: «l'Estatut ni és la base de la llei ni una arma llançadora». El debat sobre Catalunya eclipsà la situació d'Euskadi. Zapatero s'aplicà a si mateix la recepta de prudència que ha demanat a tots en el debat sobre el final del terrorisme i no volgué valorar la situació. «Perquè ningú pugui dir que som optimista», sentencià.

Zapatero garantí que es modificarà l'article de l'Estatut que assenyala Catalunya com una nació i digué que és «perfectament compatible» articular una «fórmula transaccional» que respecti «aquest factor d'identitat tan fort» que atribuí no solament a Catalunya sinó també a Euskadi i a Galícia, i també la redacció de l'article 2 de la Constitució, «que reserva d'una manera clara el concepte de nació al conjunt d'Espanya». En tot cas, no va matisar si se suprimirà el concepte de «nació» d'aquest article per deixar-lo en el preàmbul de l'Estatut i es limità a dir que hi ha «un recorregut per al diàleg».

I és que el diàleg continua sent pel president del Govern espanyol la clau d'aquest procés. En aquest sentit, recordà que «a Catalunya hi ha molta gent que pensa que és una nació, però també hi ha moltíssimes persones a Espanya que pensen que només hi ha una nació». Per això, sentencià que «en democràcia, la veritat de cada un no és el punt d'arribada, és el punt de partida».

Per la seva banda, el líder del PP, Mariano Rajoy, afirmà ahir que «estam davant d'un nou escenari constituent amb un Estatut Zapatero» i digué «que fa la impressió que el cap del Govern s'està penjant amb la seva corda, i per això és incapaç d'explicar quin benefici per a Espanya el du a canviar la Constitució».

En la seva intervenció en el decurs d'un dinar-conferència al Fòrum ABC, Rajoy assegurà que José Luis Rodríguez Zapatero «ens té acostumats a veure'l com un president acomplexat, amb mala consciència i idees confuses», i afegí que totes les mesures que adopti seran «com de qui demana perdó».

Després d'apel·lar a la responsabilitat per governar Espanya amb «sensatesa i moderació», advertí que «la majoria de la classe política catalana, encapçalada per Maragall, ha conreat durant gairebé dos anys unes expectatives d'autogovern inconstitucionals» que tenen l'objectiu de «satisfer l'ego d'alguns polítics i els somieigs ideològics d'algunes minories».

En la mateixa línia s'expressà el president socialista de la Xunta, Emilio Pérez Touriño, que confià que el tràmit parlamentari de l'Estatut corregeixi algunes de les tesis aprovades al Parlament català i «no vagi endavant» perquè «trenca les regles de joc bàsiques».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris