nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 16°
14°

Els governs central i basc tanquen els problemes econòmics pendents

Aproven la Quota i les compensacions i les despeses del «Prestige»

Els conflictes econòmics que mantenien el Govern central i el basc ja són història. La Comissió Mixta del Concert Econòmic basc va subscriure ahir un acord definitiu sobre l'aprovació de la Quota líquida i les compensacions dels anys 2002, 2003 i 2004, com també les dades provisionals del 2005, per un import proper als 4.600 milions d'euros. També es tancaren els acords sobre el finançament de l'ampliació de l'Ertzaintza i el pagament dels danys derivats de la catàstrofe dePrestige.

El vicepresident econòmic del Govern, Pedro Solbes, explicà els detalls de l'acord després de la firma. La liquidació de la quota per anys es divideix en 1.061 milions per al 2002, 1.120 milions per a 2003 i 1.185 milions per a 2004. El càlcul provisional per al 2005 s'ha fixat en 1.270 milions. Per al sinistre dePrestige es destinaran 45,6 milions d'euros, als quals s'han de d'afegir 5,9 més de fons europeus. I per a l'ampliació de l'Ertzaintza, s'acordà un pagament progressiu de 35 milions d'euros, als quals s'han de sumar els 50 milions de liquidació de l'antic sistema de finançament.

Solbes assegurà que el millor d'aquest acord és que suposa normalitzar les relacions entre el Govern central i el basc. L'acord també preveu l'impuls de la Junta Arbitral, un òrgan inclòs en el Concert Econòmic per a la resolució de conflictes tributaris entre ambdues administracions, que el vicepresident justificà que hi «haurà elements de debat i discrepància» i que les dues partes tenen «la millor voluntat per arribar a un acord i llimar aspreses». El Govern no vol relacionar la firma d'aquest acord amb el suport del PNB als Pressuposts.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris