nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

Atutxa presenta la seva renúncia al Parlament i abandona la política

Diu que la decisió no té res a veure amb el judici per desobediència

Juan María Atutxa deixa la política. L'expresident del Parlament basc formalitzà ahir al registre de la Cambra autonòmica la renúncia al seu lloc com a parlamentari. Atutxa se'n va immers encara en un procediment judicial per un presumpte delicte de desobediència a la Justícia, després de l'ordre no complerta de dissoldre el grup hereu de Batasuna, Sozialista Abertzaleak. Aquesta situació, segons afirmà Atutxa, no té res a veure amb la seva decisió de deixar la política activa.

Després de 22 anys ocupant càrrecs polítics destacats -entre altres, conseller d'Interior del Govern basc i president del Parlament basc- Atutxa ha decidit posar punt final a aquesta etapa de la seva vida. Ho fa en els primers mesos d'una legislatura en la qual ell mateix fou un dels punts forts del debat, ja que tots els partits de l'oposició forçaren el PNB a retirar la seva candidatura a presidir de nou el Parlament basc.

La seva marxa també es produí a dies abans que es faci la vista oral del judici que se seguirà, el pròxim 26 d'octubre, contra ell mateix, Gorka Knörr i Kontxi Bilbao. No hi haurà canvis en aquesta vista en perdre Atutxa la seva condició d'aforat -Knörr tampoc no ho és des de les passades eleccions, en les que EA decidí no incloure'l a les seves llistes-, ja que Bilbao encara és parlamentària.

L'autoritat per jutjar-los encara és del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, i l'única novetat és que, en cas de ser condemnats, a Atutxa no se li podria aplicar la pena d'inhabilitació com a funcionari.

Atutxa va assegurar que aquest judici no té res a veure amb la seva decisió de deixar la política. «Les coses ocorren, no sempre com un voldria i en aquest cas concret, després d'alllò esdevingut durant els darrers anys, he entès que el millor era presentar ja la meva renúncia a l'escó», explicà Atutxa.

«Ha arribat ja el final i s'acaba: fins aquí», explicà als passadissos del Parlament basc un Atutxa que deixa la política satisfet d'haver tingut «la oportunitat d'estar al servei del poble». «Encara un té ganes i esperit de continuar», digué, i apostà per continuar servint el poble ara des de «moltíssimes coses i responsabilitats». El seu futur passa ara per reintegrar-se en el seu lloc que deixà el 1987 en la BBK per dedicar-se a la política.

Tot i el fet que deixarà de ser parlamentari, Atutxa continuarà vinculat d'una manera o de l'altra a la política i, de fet, ja es perfila com a futur president de la Fundació Sabino Arana, una cosa que no va voler confirmar, però assegurà que es tracta d'«una responsabilitat preciosa» per assumir «com a abertzale», encara que en tot cas va recordar que és la Fundació que hi té la darrera paraula. «En altres fronts, treballarem amb vista al futur», afegí.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris