nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

El Govern diu que els esculls econòmics dificultaran la negociació de l'Estatut

Zapatero té llesta una resposta «molt pensada i guardada» en el debat sobre el terme de nació

101378

El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Alfredo Pérez Rubalcaba.

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, està convençut que és possible que hi hagi un acord a les Corts Generals sobre la reforma de l'Estatut, i no creu que la proposta formulada pel Parlament català suposi un canvi de model d'Estat.

Les paraules del rei Joan Carles, dissabte a Saragossa, dos dies després que el Parlament català aprovàs la proposta sobre l'Estatut, tenen el suport del Govern, que destaca que la indissolubilitat de la nació espanyola queda recollida en l'Article 2 de la Constitució.

Així ho asseguren fonts de l'Executiu arran del debat generat sobre la reforma estatutària a Catalunya, procés en el qual Zapatero preveu que sigui de manera directa l'Executiva del PSOE, no el Comitè Federal ni el Consell Territorial, la que marqui la posició del partit en aquest assumpte abans de l'admissió a tràmit en el Congrés de la proposta de nou Estatut.

En aquesta línia, es destaca que cap ciutadà de Catalunya no tindrà cap dret més o menys exigible davant de les institucions pel que digui aquell text.

No obstant això, es reconeixen les dificultats que sorgiran en la tramitació del text a Madrid i es considera que encara que se n'han d'adaptar determinades qüestions a la Constitució, no tot el problema és d'ajust constitucional, sinó que n'existeix una part de «mera política».

Segons el Govern, el bessó de l'Estatut des del punt de vista polític és el debat sobre el terme «nació», un mot amb un enorme potencial simbòlic.

A més, les fonts governamentals asseguren que Zapatero té «molt pensada», però també molt guardada, la possible sortida respecte d'aquest punt concret.

L'Executiu observa punts de col·lisió identificats de manera molt clara, com els relatius a l'ordenació econòmica, la unitat de mercat -element considerat fonamental per Zapateror-, possiblement la Seguretat Social i els aeroports, encara que en aquest darrer aspecte es considera raonable que es tendeixi cap a una gestió compartida.

En tot cas, el Govern veu confusa la redacció d'alguns articles, creu que en alguns s'hi nota la precipitació amb la qual s'han redactat i reitera la necessitat d'ajustament a la Constitució tant en la lletra com en l'esperit.

Les fonts subratllen que la seva intenció és que sigui directament l'Executiva del partit que fixi aquesta posició, i no el Comitè Federal ni el Consell Territorial. A més, destaquen que el president de l'Executiu està convençut que no hi haurà problemes interns en el PSOE a pesar de les veus discrepants de les darreres setmanes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris