algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Reglament del Congrés pot incloure l'ús limitat de les llengües cooficials

PSOE i ERC volen introduir a la reforma una proposta similar a la que planteja Marín

El criteri que a principis d'aquest any començà a aplicar el president del Congrés, Manuel Marín, que permetia el breu ús del gallec, el català i de l'euskera -seguits sempre de la seva traducció al castellà- en les sessions plenàries de la Cambra i que va revocar a les poques setmanes per entendre que ERC estava abusant de la fórmula, podria formar part de l'articulat del nou Reglament del Congrés. I és que els grups parlamentaris de PSOE i ERC estan estudiant la possibilitat d'incloure'n una fórmula similar a la reforma del Reglament del Congrés que permeti un ús limitat de les llengües cooficials en el ple de la Cambra Baixa.

El polèmic tema de l'ús de les llengües en el ple del Congrés va originar diverses topades entre diferents grups parlamentaris -sobretot entre socialistes i independentistes-, i en els quals es va veure involucrat el mateix Marín. El tema es va derivar a la reforma del Reglament i el juliol ambdós grups van reprendre els contactes per intentar arribar a un acord en aquest àmbit. Un acord que ara podria tenir com a base la fórmula que va intentar posar en pràctica fa uns mesos el president del Congrés.

L'assumpte de les llengües va dur amb si una esmena proposada per l'anomenat Grup de Sitges, que componen els sis grups minoritaris (ERC, CiU, PNB, IU-ICV, CC i Mixt), i en què es defineix la utilització de les llengües cooficials com un dret dels diputats. Una esmena a la qual PSOE i PP es van oposar des d'un primer moment. Aquest és un tema que es va convertir en un dels principals cavalls de batalla d'ERC, i el seu president Josep Lluís Carod-Rovira, va amenaçar que aquest mateix mes presentaran una proposició de llei perquè el català, el gallec i l'euskera tinguin caràcter de llengua oficial a l'Estat.

Per la seva part, el grup socialista veu amb bons ulls la fórmula de Marín i, davant de la voluntat de diàleg i flexibilitat mostrada pels republicans en aquest àmbit, pretenen articular la negociació partint d'aquest model de de l'ús breu amb les esmentades condicions, que el Partit Popular per ara rebutja.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris