muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

La Generalitat exigeix lleialtat a Madrid pels informes «inacceptables»

Bargalló demana als partits una «treva» d'un mes per facilitar l'acord

El conseller de Relacions Institucionals de la Generalitat, Joan Saura, rebutjà ahir els informes d'experts juristes sobre l'Estatut ordenats pel Govern de Madrid, al quals exigí «lleialtat institucional», i revelà que ha encarregat un «contrainforme» per provar la constitucionalitat del projecte.

Després de conèixer que tres informes d'experts exposen possibles problemes de constitucionalitat en el projecte de l'Estatut defensat pel tripartit català, Saura acusà el Govern central de no ajudar en la reforma estatutària i considerà «inacceptable» que opti per «dirimir les diferències polítiques» a través de «filtracions als mitjans de comunicació», perquè pot conduir-nos a una «dinàmica infernal».

Davant d'això, Saura anuncià que «avui mateix he encarregat a Carles Viver Pi-Sunyer, director de l'Institut d'Estudis Autonòmics -organisme de la Generalitat que ha elaborat els primers esborranys del nou Estatut-, un contrainforme de l'estudi d'aquests experts, per contrarestar les seves observacions sobre possible inconstitucionalitat». El president d'ICV i conseller instà l'Executiu central a «debatre les diferències d'opinió allà on s'han de debatre, en les meses polítiques».

De la mateixa manera, el titular de Relacions Institucionals de la Generalitat demanà al ministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla, que li enviï els tres informes encarregats pel seu mateix Ministeri, l'existència del qual no era coneguda en absolut pel Govern català.

Per la seva banda, el conseller primer de la Generalitat, Josep Bargalló, demanà ahir una «treva» política d'un mes entre els partits per evitar que «declaracions incendiàries», possibles «exabruptes» o «acusacions malèvoles» enverinin la negociació final de l'Estatut català per setembre. Amb motiu de l'inici de la darrera fase de negociacions, Bargalló assegurà que convé crear un «clima favorable» per a la consecució d'un acord. Així, instà les forces implicades en la reforma a abstenir-se de llançar «atacs» que puguin fer malbé les possibilitats de consens.

La seva petició de «treva» es dirigeix de manera especial a les forces polítiques catalanes, però també al PSOE, els dirigents del qual haurien «de guardar silenci» mentre l'Estatut encara no hagi estat aprovat al Parlament.

«L'Estatut el feim a Catalunya. Els de fora de Catalunya ja tindran el seu moment per parlar-ne i, possiblement, alguns després hauran de callar o rectificar el que hagin dit», advertí el conseller primer.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris