nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
11°

El PP no aconsegueix que ZP comparegui i avisa d'una comissió d'investigació

En un debat agre i tens, Bono arribà afirmar que «alguns s'exerciten en la misèria»

77554

Protesta davant de les portes de la Cambra Baixa per demanar la tornada dels soldats del nostre país destinats a Afganistan.

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, no compareixerà de moment al Congrés dels Diputats. El PP no aconseguí suport més que d'IU-ICV a la seva proposta ni tampoc a les seves posicions, expressades tant durant la compareixença de José Bono com a la reunió de la Diputació permanent en la qual se sotmetia a qüestió la compareixença de Zapatero. Foren dos debats amb moments molt tensos i acusacions creuades entre socialistes i populars. Hi hagué referències a l'Iraq, dubtes sobre la missió a Afganistan i comparacions amb la tragèdia del Yakovlev-42. Bono arribà a dir que «alguns s'exerciten en la misèria» en contestar al portaveu popular, Eduardo Zaplana.

PP i IU-ICV votaren a favor que Zapatero doni explicacions al Congrés sobre l'accident d'Afganistan. Tots els altres partits votaren en contra, llevat de CiU, que s'abstingué com sol ser habitual a la formació convergent. Malgrat tot, les exigències del PP no acabaren amb la negativa del Congrés. Zaplana assegurà que volen conèixer tots els informes sobre aquest assumpte en una reunió de la Comissió de Secrets Oficials. En cas que el Govern rebutgi aquesta possibilitat, el portaveu popular assegurà que el seu partit es veuria «obligat» a sol·licitar una comissió d'investigació. El PP no va aconseguir el suport de cap partit en aquesta qüestió.

Les explicacions de Bono al Congrés foren ben acollides per tots els partits, una cosa que pesà a l'hora de rebutjar la compareixença de Zapatero que volia el PP. Zaplana fou molt crític a l'hora d'enjudiciar aquesta absència del cap de l'Executiu. Digué que Zapatero «enganyà a tots» quan es comprometé a comparèixer al Parlament si variava la missió espanyola a Afganistan i es mostrà convençut que si no va al Congrés és perquè «viu en una esquizofrènia política permanent».

IU, per boca del seu coordinador general, Gaspar Llamazares, assegurà que és «oportú» que Zapatero comparegui, però va voler marcar distàncies amb els arguments del PP. Llamazares creu que el president del Govern ha de culminar a la Cambra Baixa el lideratge i la bona actuació que ha tingut en aquest assumpte.

El doble debat al Congrés fou molt tens en ocasions. Bono se sentí molt molest per alguna afirmació de dirigents populars, en especial la que va fer el portaveu a la Comissió de Defensa, Manuel Atencia, per la seva «imaginació macabra de preguntar-se què hi havia als taüts», o la del mateix Zaplana de posar en dubte l'ús del Cougar. «El miserable i el sublim es troba en tots els llocs, en el PP, en el PSOE, als exèrcits i en les ONG, però alguns s'exerciten més en la misèria que en el sublim», arribà a dir.

L'accident del Yakovlev fou el que suscità els enfrontaments més agres. Zaplana esmentà la qüestió i el primer a contestar-li va ser el portaveu del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que recordà que José María Aznar no comparegué al Congrés. Bono al·ludí a aquest cas confessant-se «emocionat» per l'actitud de ZP. «Altres presidents mai van rebre les famílies», va dir en al·lusió a Aznar.

PER LA TORNADA DE LES TROPES. Coincidint amb la compareixença en el Congrés del ministre de Defensa, IU, el Partit Comunista i diversos moviments socials, van convocar una protesta davant de les portes de la Cambra Baixa per demanar la tornada dels soldats del nostre país destinats a Afganistan. El lema de la iniciativa era «Fora tropes espanyoles d'Afganistan». Al davant de la concentració hi eren membres del Comitè de Solidaritat amb la Causa Àrab i del col·lectiu Pau Ara.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris