algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

Maragall crida a la unitat perquè l'Estatut superi les dificultats

Rovira també vol flexibilitzar les postures per arribar a un acord

A la carta enviada pel president de la Generalitat, Pasqual Maragall, als presidents de les cinc forces polítiques catalanes per reunir-se amb ells després del dictamen del Consell Consultiu, previst per al 5 de setembre, el cap de l'Executiu català manifesta la seva preocupació pel carreró sense sortida en el qual es troben les negociacions de l'Estatut i fa una crida a la unitat, alhora que demana la màxima prudència i contenció en les declaracions per facilitar el procés. La resta de partits de Catalunya van valorar molt positivament el missatge del president.

Després de molts mesos de debat «la polèmica sembla centrada en l'atribució de responsabilitats i les previsibles conseqüències d'un eventual fracàs» de la reforma estatutària, lamenta el president en la carta enviada. No obstant això, considera improbable que les negociacions fracassin i confia en la voluntat de tots els partits per treure endavant el nou Estatut. De fet, Maragall, públicament, es compromet a fer «tot el que estigui al meu abast», tant a Catalunya com a Madrid, encara que destaca que «la unitat depèn de nosaltres».

Després que dimarts Maragall demanàs als líders catalans una nova trobada després del dictamen del Consell Consultiu i després dels auguris optimistes i de consens del conseller primer, Josep Bargalló (ERC), i el portaveu del tripartit, Joaquim Nadal (PSC), l'ambient polític a Catalunya ha pres un nou caire.

Tant és així que dins del tripartit altres consellers es mostraren ahir convençuts de l'èxit de la reforma de l'Estatut. El líder d'Esquerra, Josep Lluís Carod-Rovira, valorà molt positivament la crida a la unitat, el patriotisme i la responsabilitat, i manifestà que, igual que Maragall, ell també creu que en una negociació «no pot haver posicions irreductibles, sinó que totes han d'estar obertes al diàleg, al canvi i a la flexibilitat». A més, assegurà que el seu partit farà tot el possible perquè a finals de setembre Catalunya tingui un nou Estatut.

En la federació nacionalista de CiU també se celebrà que Maragall hagi pres la iniciativa però reaccionaren amb «prudència» ja que el president en la seva carta no assenyala «cap proposta ni indicació» per solucionar els temes més conflictius, que són el nou sistema de finançament i la invocació dels drets històrics en el text estatutari.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris