algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Un expert afirma que un remolí podria haver enfonsat de sobte els helicòpters

Bono compareix al Congrés per donar explicacions als partits sobre l'accident de l'Afganistan

75226

Els helicòpters caigueren, probablement, per un problema meteorològic.

Un sobtat «pou» de remolins de vent generat a sotavent de la muntanya que travessaven els helicòpters militars espanyols Cougar sinistrats el passat dia 16 a l'Afganistan, podria haver estat la causa darrera de la tragèdia que provocà la mort de 17 militars al primer aparell i diversos ferits al segon. Es tracta d'una causa de sinistres freqüent en vols amb ala delta o amb parapent, i que afectà sense remei els helicòpters perquè volaven molt baix i al límit de càrrega.

Així ho afirmà ahir Eugenio Martín Rubio, excap del departament de meteorologia en operacions de vol d'Iberia i professor de meteorologia aeronàutica, i home del temps a TVE fa anys.

Encara que s'hagi parlat de vents forts com a motiu del desastre, Martín Rubio destacà que les aeronaus, carregades gairebé al màxim, volaven amb el vent de coa, a sobrevent del cim muntanyós, i el corrent d'aire ascedent, que no tenia perquè ser fort ni crear ràfegues, els ajudava a coronar la cresta, «fent exclamar al primer pilot 'tot va collonut'».

«Però després de creuar el cim els agafà de cop i volta el 'pou' de remolins a sotavent, que enfonsà de manera literal el Cougar en avançada. Només es podria haver evitat el desastre volant alt -els experts aconsellen una distància superior a un terç de l'alçada dels cims sobre la vall limítrofa-, però la càrrega segurament no ho permetia». Així, el primer pilot no degué tenir temps ni de prevenir-ne el del segon helicòpter, que caigué a la mateixa trampa.

El ministre de Defensa, José Bono, compareix avui al Congrés dels Diputats per explicar les circumstàncies en les quals es produí fa una setmana l'accident d'helicòpter que costà la vida a 17 dels soldats espanyols desplaçats a l'Afganistan. La compareixença té lloc enmig de la polèmica. El PP insisteix que qui n'ha de donar explicacions és el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i el PSOE acusa els populars de cercar rèdits polítics en aquest assumpte. Polèmiques al marge, Bono haurà de precisar les causes.

El PSOE no acaba d'entendre l'actitud del PP. El seu secretari d'Organització, José Blanco, acusà ahir els populars d'estar «desesperats» i «cada dia més divorciats de la realitat», cosa que els fa «caure en el ridícul».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris