algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

La Fiscalia investiga un cap d'ETA que acabà la carrera sent fugitiu

Fins i tot tingué matrícula d'honor en una assignatura presencial

L'expedient acadèmic de Zorión Zamacola, exnúmero tres de l'aparell militar d'ETA, no deixa de sorprendre. No tan sols perquè és almanco xocant que acabàs la seva carrera quan ja havia fugit de la Justícia -i obtenint fins i tot una matrícula d'honor en una assignatura que exigeix classes pràctiques presencials-, sinó perquè les dades que hi consten revelen circumstàncies tan curioses com la seva acta d'accés a la Universitat d'Euskadi, en la qual apareix l'1 de gener com el dia que aprovà COU i la selectivitat, un dia festiu en plenes vacacions nadalenques.

Els avatars acadèmics de Zamacola són investigats pels dos fiscals de la Fiscalia General de l'Estat encarregats de revisar els expedients universitaris de nombrosos presos etarres. L'antic número tres de l'organització va néixer el 7 de setembre de l'any 1965 a Ermua i fugí del seu domicili el 13 de maig del 1992, mentre treballava en el diari Egunkaria, sense haver finalitzat la carrera de periodisme. Després, fou detingut el 10 de març del 2001 a les Landes.

Zamacola, que està confinat a la presó francesa de Bois d'Arcay, anà a la Facultat de Ciències Socials i de la Comunicació per estudiar-hi la carrera de periodisme i a la de Filologia, Geografia i Història. Accedí a la Universitat el 1986, amb 21 anys d'edat, i durant els quatre primers cursos anà aprovant any rere any. Però en el curs 1990-91, ja a cinquè, matriculat en un grup en euskera, només aprovà tres assignatures.

Per al curs següent 1991-92, es matriculà de les tres matèries que li quedaven. Fou l'any que fugí, en concret el 13 de maig del 1992, i no realitzà cap examen. Aquesta circumstància no impedeix que en l'exercici següent, de 1992-1993, quan ja és un fugitiu cercat per la Justícia, aparegui matriculat de les tres assignatures que li falten.

Tres matèries -història de la comunicació, documentació i televisió informativa- que aconsegueix aprovar abans de ser capturat per la Policia. Crida l'atenció que Zamacola obtingués una matrícula d'honor en la tercera d'aquelles matèries. La Fiscalia investiga com ho pogué fer si fugia de la Justícia i s'havia matriculat en un grup presencial. Encara sorprèn més si es té en compte que l'assignatura de televisió informativa inclou moltes pràctiques que s'han de realitzar en un plató televisiu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris