algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Commoció d'Estat

Els cossos dels 17 militars morts a l'Afganistan foren rebuts a Madrid amb tots els honors i solemnitat

100760

El rei Joan Carles, el príncep Felip i el president Zapatero veieren desfilar els taüts en mig de grans mostres de dolor.

Els cossos dels 17 militars morts a l'Afganistan en el sinistre de l'helicòpter en el qual viatjaven ja són a Espanya. El rei Joan Carles, el príncep d'Astúries i el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, presidiren la delegació oficial en l'arribada de l'avió amb els fèretres a la base aèria de Getafe (Madrid). La d'ahir va ser una jornada presidida per l'emoció, en la qual Zapatero visità les bases de les quals eren procedents els militars morts.

Està previst que demà dissabte se celebri a Madrid un sepeli conjunt pels 17 soldats espanyols, tot i que podria ser diumenge, i encara no hi ha una decisió oficial sobre els funerals.

L'Hèrcules de l'Exèrcit de l'Aire que va dur els cossos fins a Madrid partí d'Afganistan, d'Herat, a les 4.30, hora espanyola. L'arribada a la base aèria de Getafe es produí a les 20.04 hores. En aquest mateix vol hi anava el ministre de Defensa, José Bono, qui va romandre a Afganistan, com havia promès, fins a acabar les tasques d'identificació dels 17 cadàvers.

La delegació oficial que va rebre els cossos dels soldats fou presidida pel rei Joan Carles, que no va voler col·locar-se al lloc que li atorga el protocol fins a saludar alguns dels familiars. Al seu costat també hi foren presents el príncep Felip, José Luis Rodríguez Zapatero i el ministre d'Afers Estrangers, Miguel Àngel Moratinos, que també ha interromput les seves vacances per traslladar-se a Madrid. Bono fou el primer a davallar de l'Hèrcules i s'acostà a saludar el monarca i el cap de l'Executiu. Ambdós es van fondre en una emotiva abraçada.

Membres de la Unitat d'Acció Ràpida varen anar baixant els fèretres d'un en un, tots coberts amb la bandera espanyola, mentre la Banda del Regiment Immemorial del rei tocava una marxa fúnebre.

Els familiars dels soldats no pogueren contenir les llàgrimes ni tan sols abans que començàs la breu cerimònia fúnebre. Un a un, els fèretres foren col·locats als cadafals instal·lats davant els seus éssers més estimats. El rei i el príncep els varen rebre emocionats i amb la salutació militar, i Rodríguez Zapatero, amb gest compungit.

El bisbe castrense, Francisco Pérez González, oficià una breu cerimònia d'honres fúnebres i després començà la tradicional marxa militar de «la mort no és el final», himne als caiguts. Així, en uns solemnes moments d'un silenci eixordador que res no podia trencar, entre les llàgrimes i els plors dels presents, els fèretres s'introduïren als cotxes de morts i es posà fi a l'emotiu homenatge als 17 militars espanyols morts.

D'altra banda, ahir a les 17.30 hores aterrà, també a Getafe, un avió de l'Exèrcit de l'Aire en el qual arribaren els quatre militars ferits en el segon helicòpter implicat en el sinistre i la sergenta Susana Pérez, viuda del sergent Alfredo Francisco Joga, un dels finats. La rebuda a Getafe es va produir al final d'una jornada marcada per l'emoció de les famílies de les víctimes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris