algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

L'helicòpter no fou atacat

José Bono, ja a l'Afganistan, admet que tot apunta a un accident a causa del vent

92754

José Bono (a la imatge, al fons) acudí al lloc de la tragèdia.

EFE

Cobra força la hipòtesi que l'helicòpter en el qual moriren 17 militars espanyols destinats a Afganistan patís un accident provocat per fortes ratxes de vents. Així ho ha dit el ministre de Defensa, José Bono, després de visitar la zona del sinistre i escoltar dels experts que no es veuen indicis que s'hagi produït un atac. En tot cas, encara no s'ha descartat cap possibilitat. Mentrestant, els equips forenses han començat els treballs per a la identificació dels 17 cadàvers. Es preveu que estiguin finalitzats en tres dies.

«Els especialistes encarregats de la investigació no veuen indicis que apuntin a un atac exterior, sinó que més aviat l'existència de fortes ratxes de vents a la zona en el moment de la tragèdia pot ser l'origen d'aquesta». Així ho explicà Bono al president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, durant la conversa mitjançant videoconferència que mantingueren ahir. El ministre de Defensa, que és ja a Afganistan, assegurà que aquesta és «la hipòtesi més probable», encara que «de moment no se'n pot descartar cap».

Bono, que arribà a Herat a les 8.15 hores, sobrevolà la zona de l'accident i admeté que no hi ha res que faci pensar que l'helicòpter Cougar espanyol fou atacat. Aquesta és la teoria que s'ha mantingut des de la zona per part de l'OTAN i també per part de les autoritats afganeses.

El comandant Abdul Wahab Walizada, que envia les tropes afganeses desplegades a la zona, assegurà que feia bon temps a la zona, descartant així el mal temps com a causa.

«El que és clar per a nosaltres és que definitivament no hi hagué cap atac de militants», explicà el general Shar Mohamed Karimi, alt responsable del Ministeri Afganès de Defensa, qui assegurà que la sospita que té és que «un dels helicòpters va poder copejar accidentalment l'altre mentre volaven» o que «tingués problemes tècnics». Bono digué dimarts que l'aparell es trobava en perfectes condicions i que l'altre helicòpter espanyol estava allunyat del lloc dels fets.

Però Espanya no vol descartar encara altres hipòtesis, incloent-hi la de l'atac des de terra. Bono no ho féu i tampoc el representant espanyol que va participar, en nom de l'ambaixador Pablo Benavides, en la reunió que féu ahir el Consell Atlàntic. «La investigació parteix de la probabilitat d'una pana mecànica, però sense excloure la possibilitat d'un atac exterior», explicà. L'OTAN ha cedit a Espanya el comandament de la investigació.

A més d'aclarir les causes de l'accident, l'objectiu prioritari de la missió, i així ho digué el Govern, és realitzar de manera satisfactòria els treballs d'identificació dels cadàvers.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris