algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Moren 17 militars espanyols en caure un helicòpter a l'Afganistan

Bono no descarta que la nau fos atacada, però l'OTAN diu que és un accident

64260

Lloc on impactà l'helicòpter, en una zona desèrtica.

Reuters.

La tragèdia ha tornat a sacsejar l'Exèrcit espanyol. Un helicòpter part del contingent desplaçat a Afganistan es desplomà durant un exercici al nord-oest del país. Els 17 soldats que l'ocupaven moriren. El ministre de Defensa, José Bono, comparegué a les poques hores, abans de desplaçar-se a Afganistan, i assegurà que encara no es descarta cap hipòtesi, ni tan sols la d'un atac. Això no obstant, tant l'OTAN com la Força Internacional per a la Seguretat (ISAF) apunten a una pana mecànica. Entre els finats hi havia un tinent, un sergent, un capità, un brigada i un caporal. Procedien de les bases de Figueirido, a Pontevedra, i El Copero, a Sevilla.

A les 11.01, un Cougar de les Forces Armades espanyoles es precipità a terra. La notícia la donà un altre helicòpter de la mateixa classe. L'ISAF va confirmar ràpidament l'accident i no s'hagué d'esperar molt més per conèixer el tràgic nombre de víctimes: els 17 soldats espanyols que ocupaven l'aparell. En un segon aparell que es trobava proper, que hagué de fer un aterratge d'emergència, hi hagué cinc ferits, tots espanyols, que no estan greus, segons confirmà el ministre de Defensa.

Bono comparegué en roda de premsa per donar les dades de què disposava. Segons explicà, l'helicòpter que donà l'avís veié una columna de fum negre en una vall pròxima. «Pensà que podia tractar-se d'un atac des de terra, i això el portà a prendre la decisió d'aterrar de manera ràpida i en un règim de situació extrema», explicà el titular de Defensa, i per això es produïren els ferits. L'aparell sinistrat realitzava una missió tàctica d'integració, que finalitzava aquest dilluns i que comportava cert risc, ja que suposava sobrevolar la zona a una altura d'entre tres i deu metres.

I és aquí on neixen les incògnites d'aquest fet, ja que les causes encara no són clares. Bono assegurà que els comandaments militars li han transmès que «ha pogut tractar-se d'un accident o d'una agressió des de l'exterior». No descartà la hipòtesi que l'helicòpter espanyol fos assolit per foc enemic, especialment perquè els fets tingueren lloc en un lloc pla, i es va limitar a dir que les causes de l'accident «no han estat definides de manera certa».

Poc després que el ministre donàs les seves explicacions, un presumpte responsable taliban, identificat com el mul·là Dadulà, es va atribuir el presumpte atac en declaracions que emeteren diverses televisions britàniques, encara que assegurà que no podria facilitar proves que ho demostrassin. Un comandant afganès, Abdul Wahab Walizada, que mana en les tropes desplegades a la zona de l'incident, assegurà que hi hagué dos helicòpters implicats que volaven molt a prop l'un de l'altre en unes maniobres d'entrenament.

Segons explicà, les aspes d'un colpejaren l'altre aparell, que acabà estavellant-se. De fet, segons la cap d'esquadró Andrea Tolan, un segon helicòpter hagué de fer un aterratge d'emergència. La versió que donà Bono contradiu aquest relat, ja que assegura que en el moment de l'accident els dos helicòpters no estaven junts. Bono també digué que, segons li ha comunicat el secretari d'Estat de Defensa, Francisco Pardo, l'aparell es trobava en «perfectes condicions» i que havia complert totes les revisions que exigeix la normativa sobre aeronavegabilitat.

Malgrat tot, un portaveu de l'ISAF assegurà que no creu que l'accident es degui a activitat enemiga. «Creim que va ser un accident, que s'estavellà en terra després d'una pana mecànica, però no n'estam segurs i ho estam investigant», explicà. L'OTAN, segons un portaveu oficial de l'Aliança, tampoc no té indicis que hi hagués foc enemic, però aposta per esperar el final de la investigació.

El ministre explicà que als deu minuts de produir-se l'accident s'activà l'alarma al comandament de l'Estat Major de la Defensa i s'alertà el Grup 45 i l'Ala 31 d'Hèrcules per efectuar els desplaçaments a la zona. Bono es dirigí a Afganistan per fer el seguiment de l'operació de reconeixement i trasllat dels cadàvers a Espanya. «És un dia de dolor, de dol i de solidaritat amb les famílies dels militars», digué.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris