algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Batasuna recorre davant el TSJPB contra la prohibició de manifestar-se d'Interior

El tribunal celebra avui la vista per resoldre la marxa de demà a Donòstia

95966

Goirizelaia (esq.) surt del jutjat en formalitzar el recurs.

L'advocada Jone Goirizelaia impugnà ahir a les vuit del vespre la prohibició de la manifestació que demà celebrarà Batasuna a Donòstia amb el lema «Orain Herria. Orain Bakea» («Ara el poble, ara la pau») i manifestà que el dret de manifestació no es pot prohibir «segons un interès polític». A més, assegurà que la resolució d'Interior és extemporània perquè sobrepassà el termini legal de 24 hores establert per dictar-la.

Després d'interposar el recurs en nom del convocant de la manifestació -l'exregidor de Batasuna i membre de la plataforma il·legalitzada «Baga, Boga», Iñigo Balda-, Goirizelaia destacà que «el dret de manifestació és un dret fonamental, democràtic i que no es pot prohibir a una persona, a uns ciutadans, segons un interès polític».

La lletrada, que estava acompanyada per Balda, defensà que aquest dret empara totes les persones que vagin a la manifestació, així com Iñigo Balda mateix, que fou qui sol·licità l'autorització al Departament d'Interior per celebrar-la. Segons ells, «no hi ha cap raó en la legislació vigent per prohibir a una persona convocar una manifestació independentment de les idees polítiques que tingui». A més, recordà que el TSJPB en ocasions anteriors havia autoritzat manifestacions similars i assenyalà que, segons la Llei, només hi ha tres raons per prohibir-les que, segons la seva opinió, no es produeixen en aquest cas.

També se sabia ahir a la nit que la Sala de Vacances del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) celebrarà avui, a les onze del matí, la vista per decidir si confirma o revoca la prohibició de la manifestació de Batasuna. Després de formalitzar l'advocada Jone Goirizelaia el recurs contra la resolució del Departament d'Interior del Govern basc, l'Alt Tribunal donà ordre de citar les parts per avui, a les onze del matí.

D'aquesta manera, en la vista, la Fiscalia, el Departament d'Interior i l'advocada Jone Goirizelaia defensaran les seves postures davant la Sala de Vacances del TSJPB, que haurà de fer pública la seva decisió abans que se celebri la manifestació demà a les cinc de la tarda. A més, el conseller basc d'Interior, Javier Balza, garantí que l'Ertzaintza complirà la Llei i impedirà que es materialitzi la iniciativa de la formació abertzale il·legalitzada, «com és la seva obligació». Així, Balza assegurà ahir que la Policia autonòmica no dubtarà fins i tot a utilitzar la força. Arnaldo Otegi, portaveu de Batasuna, assegurà que no hi haurà incidents a Donòstia si la iniciativa «es pot desenvolupar en pau».

La posició de Balza, dos dies abans de la data prevista per Batasuna per a la seva protesta, és ferma. L'Ertzaintza «no reconeixerà espais d'impunitat als carrers d'Euskadi» i, per tant, farà «tot allò possible perquè no es dugui a terme» aquesta mobilització.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris