muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

El ministre admet que a Roquetas la Guàrdia Civil emprà porres il·legals

Alonso afirma que s'intentà amagar la gravació del vídeo de la mort de l'agricultor

99574

José Antonio Alonso, ministre de l'Interior, en un moment de la seva compareixença.

La compareixença al Congrés del ministre de l'Interior, José Antonio Alonso, serví per corroborar que el tinent imputat per la mort de Juan Martínez Galdeano a la caserna de la Guàrdia Civil de Roquetas de Mar (Almeria) actuà de manera irregular. Ocultà que havia utilitzat armes il·legals i el vídeo on se'l veia utilitzant-les. Les anteriors denúncies contra el tinent no foren mai objecte d'investigació per part del Govern perquè foren desestimades pel jutge i no arribaren als comandaments de l'Institut Armat. Alonso, en tot cas, assegurà que les tortures no són una pràctica habitual ni a la Policia ni en la Guàrdia Civil, cossos als quals donà suport en tot moment, i prometé que hi haurà «tolerància zero» amb els abusos.

El ministre explicà que les primera notícies de la mort arribaren a la Comandància d'Almeria devers les 18.00 hores del dia 24. Fou el tinent en cap de la caserna de Roquetas el que informà. No es deduí cap irregularitat i tampoc no es veié res a la cinta del circuit tancat, ja que els moments en què el mort fou reduït quedaren en zona oculta. A les 20.20 hores es comunicaren els fets a la Sotsdirecció general d'Operacions de la Guàrdia Civil. En aquell moment es desconeixia l'ús de dues porres extensible i elèctrica i es parlava de mort per aturada cardíaca.

A les 0.51 hores del 25 de juliol comencen les primeres sospites quan la Comandància d'Almeria parla d'«ús de la força per part dels agents», tot i que encara sense indicis d'extralimitacions. El mateix dia 25, el delegat del Govern a Andalusia, Juan José López Garzón, es posa en contacte amb Alonso per informar-lo que al vídeo sí que s'aprecien «cops» al detingut i la utilització d'una porra elèctrica.

A primera hora del dia 26, López Garzón remet a Alonso tota la documentació per escrit i llavors el ministre de l'Interior parla amb el director general de la Guàrdia Civil, Carlos Gómez Arruche, qui li assegurà que «hi pot haver aspectes que s'han d'aclarir molt més allà dels coneguts fins al moment». L'informe en el qual es detalla un segon visionat de les cintes arriba a Madrid procedent de la Comandància d'Almeria a les 0.05 hores del dia 16.

Així, es veu com el tinent amb les armes «comença a reduir el detingut amb cops de defensa i descàrrega». L'ús d'armes il·legals i la poca col·laboració del tinent dugué Arruche a decretar la seva destitució.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris