nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

El PSOE rebutja la proposta d'ERC, però reconeix que és constitucional

El PP acusa el Govern de posar «en perill» Espanya amb els republicans

El portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Alfredo Pérez Rubalcaba, valorà ahir la proposta de reforma constitucional que ERC pretén presentar abans del final de la legislatura, i que inclou el reconeixement del dret de secessió d'alguns territoris, com Catalunya.

Una proposta de reforma que, si bé està permesa per la Constitució, és, en paraules del propi Rubalcaba, una pretensió «inviable» i que els socialistes rebutgen totalment. En el PP anaren més enllà a l'hora de valorar la proposta d'ERC, que trobà el suport explícit d'altres formacions com ICV, i que és, en opinió de la secretària de l'àrea social dels populars, Ana Pastor, conseqüència d'una política «propera als nacionalismes» per part del Govern socialista, que permetent propostes com aquesta posa «en risc i en perill» Espanya.

El portaveu socialista reconegué que els republicans estan en el seu dret de proposar les reformes constitucionals que considerin convenients sempre que ho facin dins dels procediments legalment prevists. Però Rubalcaba es mostrà molt contudent a l'hora d'establir quines són les possibilitats reals que prosperi la proposta d'ERC: «no té cap viabilitat», afirmà.

Segons explicà el dirigent socialista perquè les peticions dels republicans tinguessin èxit, seria necessari canviar l'article primer de la Constitució -que proclama que la sobirania nacional rau en el poble espanyol- o el segon -que fa referència a la unitat territorial-.

Unes reformes que afectarien el nucli dur de la Carta Magna i que per tant requeririen per sortir endavant una majoria reforçada de la Cambra, és a dir, el suport de PP i PSOE, «i cap dels dos grups volem donar suport a això», sentencià Rubalcaba.

A part d'aquesta negativa, pocs semblen ser els punts en comú entre socialistes i populars. Aquests últims han aprofitat l'anunci d'ERC per criticar de nou el Govern. Segons afirmà ahir Ana Pastor, els socialistes estan posant Espanya «en risc i perill» per la seva política tan permissiva amb els nacionalismes que deixa que propostes com les d'ERC que «suprimeixen la indisolubilidad» del país arribin a la mesa de Govern.

Però el portaveu d'ICV al Congrés, Joan Herrera, celebrà l'anunci d'ERC i assegurà que «coincideix» en molts aspectes amb la que el seu grup presentà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris