nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 10°
19°

El 61 per cent dels espanyols veu bé negociar amb ETA si deixa les armes

L'enquesta d'Euskobarómetro és un encàrrec de la Fundació Víctimes del Terrorisme

70456

Francisco Llera, director de l'Euskabarómetro, presentà ahir l'enquesta encarregada per la Fundació Víctimes del Terrorisme.

El 61 per cent dels espanyols està a favor que el Govern «negociï» amb ETA, sempre que l'organització terrorista «es mostri decidida a abandonar les armes», condició indispensable per al 49 per cent dels ciutadans, segons mostra una enquesta encarregada per la Fundació Víctimes del Terrorisme (FVT).

El sondeig, realitzat per a la Fundació per l'equip responsable de l'Euskobarómetro (Universitat del País Basc), les conclusions del qual foren presentades ahir a Santander, indica que la meitat dels espanyols (54,9%) es declara pessimista quan se li pregunta pel possible final d'ETA a curt o mig termini, en contrast amb el 39,4 per cent que espera amb optimisme que arribi aquest moment.

Tanmateix, el percentatge d'espanyols que avui està a favor que el Govern negociï amb ETA «en tot cas» o només «si deixa les armes» (61%) gairebé duplica els que són partidaris que l'Executiu no negociï amb la banda terrorista «en cap cas» (36%). El rebuig al diàleg amb ETA és, en canvi, majoritari entre els votants del PP, col·lectiu en el qual el percentatge dels que pensen que mai s'hauria de negociar assoleix el 67,3%.

Els responsables del sondeig també han demanat la següent pregunta als ciutadans: en el cas que el Govern s'assegués a negociar amb l'organització terrorista, hauria d'acceptar alguna contrapartida?

Els espanyols estan dividits sobre si hi ha d'haver «contrapartides polítiques consensuades entre els partits» (46,9% a favor i 43,5% en contra), rebutgen per un marge de 7 punts que el procés acabi en un «referèndum sobre el futur polític» (49,9% en contra per 42,1% a favor) i estan majoritàriament en contra que es concedeixi als presos mesures de gràcia o la reinserció (64,7% davant 27,8%). Tanmateix, la mateixa enquesta indica que, si ja s'ha donat el cas que ETA hagi abandonat les armes, el 52,9 per cent dels ciutadans acceptaria la reinserció dels presos de la banda terrorista.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris