algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

ERC adverteix de disgusts al Congrés si el PSOE no accepta les seves demandes

Vincula el suport als pressuposts a les reformes de la Llei del poder judicial i a la Llei d'educació

El pròxim període de sessions s'imposa difícil per als socialistes. ERC, que la setmana passada sorprengué Catalunya aliant-se amb l'oposició del Govern tripartit del qual pren part, està disposat a llançar un torcebraç al PSOE, malgrat el fet que com a soci de Govern hauria d'estar al seu mateix bàndol. Ahir, el secretari general dels republicans, Joan Puigcercós, advertí els socialistes que a partir de setembre poden tenir disgusts al Congrés dels Diputats si no s'avenen a les demandes d'ERC, començant per la negociació dels Pressuposts generals de l'Estat del 2006, però sense oblidar les reformes de la Llei orgànica del poder judicial i de la Llei d'educació, que els republicans vinculen fermament als PGE.

Segons els republicans, el PSOE està obligat a pactar amb ERC llei per llei si vol treure endavant les seves propostes, si no és així, podria repetir-se l'escenari que es va produir en l'últim ple abans de les vacances, en el qual la formació catalana va votar al costat del PP per incorporar diverses esmenes a la Llei de productivitat. Recorden a més que ja van proposar un pacte de legislatura que va ser rebutjat de pla pels socialistes en «el punt zero» de la negociació.

L'estira i arronsa del PSOE amb el seu soci de Govern ha començat amb la negociació dels Pressuposts generals de 2006, encara que Puigcercós va voler deixar clar que aquests «no es podran separar del marc polític i legislatiu», això són, la reforma del Poder Judicial i la Llei d'educació. A més, tot anirà assaonat per l'ambient pre Estatut, amb l'aprovació parlamentària de l'esborrany prevista per setembre i la seva posterior presentació a les Corts generals.

Contactes
Sobre els Pressuposts, Puigcercós explicà que en la primera fase de contactes amb el Govern s'està comprovant l'execució de les aportacions republicanes a l'actual Pressupost, que es calcula en un 75 per cent dels acords subscrits. Però també posà èmfasi en la Llei d'educació i en el finançament de la Sanitat, cavall de batalla dels republicans per a la negociació dels PGE, per a la qual reclama un fons que en dos o tres anys es doti amb 3.600 milions d'euros per sufragar el deute.

A més, ERC reclamarà un paquet de mesures d'impuls econòmic i de polítiques socials.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris