nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

Imaz advoca per construir una nació basca que englobi Euskadi, Navarra i Iparralde

Parla d'«unitat territorial imposada» i aposta per una sobirania compartida «amb Espanya, França i Europa»

EFE. Bilbao.
El president del PNB, Josu Jon Imaz, apostà ahir «davant de l'opció dependència/independència» i a la idea d'«estat-nació pròpia del XIX» pel qual Euskadi sigui una «nació oberta al món en el segle XXI, per la interdependència a Europa, per la sobirania compartida amb Espanya, França i Europa».

A la seva intervenció a Bilbao en els actes organitzats amb motiu del 110è aniversari de la fundació del PNB, aclarí que «d'això parlarem quan reclamem el Pacte amb l'Estat», quan «reclamen el dret a decidir unit a l'obligació de negociar».

Imaz, que va defensar una nació que «englobi tots els bascs, d'Iparralde -País Basc francès- i Hegoalde», advocà per un acord polític «ampli», que «cohesioni i integri» i capti la pluralitat.

Assenyalà que «la prioritat política per fer nació exigeix un acord polític ampli», que «refermi les bases d'una nació basca cohesionada», respecti el que «és avui la societat basca» i li permeti construir «el seu camí partint de la voluntat» ciutadana i alertà que «aquell que vulgui engegar la pluralitat de la societat basca està atacant la nostra identitat com a nació». «Estam disposats a un especial exercici de responsabilitat i flexibilitat, amb conviccions clares, talent negociador, esperit integrador, diplomàcia i humilitat ja que ningú té la fórmula màgica ni n'ha d'excloure altres», va dir en un discurs en el qual va parlar de les «claus de futur» del PNB davant de militants i càrrecs públics reunits a la Sabin Etxea -seu del partit.

Imaz, que reiterà que és objectiu de la seva formació construir la nació basca, va considerar que es viu «un temps d'oportunitats per treballar les bases d'un acord i aconseguir una societat «en pau».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris