algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

El Govern català proposa cobrar tots els imposts i donar-ne la meitat a l'Estat

El sistema preveu la creació d'una agència tributària pròpia coordinada amb la de Madrid

89074

Joan Saura, Antoni Castells i Josep Huguet ahir a Barcelona.

El Govern català presentà ahir la seva proposta de finançament autonòmic, que preveu la recaptació de tots els imposts i la cessió a l'Estat de, com a màxim, la meitat dels ingressos obtinguts per IRPF, IVA, impost de societats i imposts especials, així com disposar de capacitat normativa sobre tots ells per fixar el tipus efectiu de cada tribut.

La capacitat normativa seria «més o menys extensa» en funció de les característiques dels imposts, segons explicaren ahir en roda de premsa conjunta els consellers de Relacions Institucionals, Joan Saura (IC); el d'Economia i Finances, Antoni Castells (PSC), i el de Comerç, Turisme i Consum, Josep Huguet (ERC).

El nou sistema preveu la creació d'una agència tributària pròpia que actuï de forma «coordinada o consorciada» amb la de l'Estat i recapti, gestioni, liquidi i inspeccioni tots els imposts que es paguen a Catalunya, davant l'actual model, aplicat des de 2002, en què l'Agència Tributària Estatal recapta tots els tributs i traspassa a la Generalitat el 33 per cent de l'IRPF, el 35 per cent de l'IVA i el 40 per cent dels imposts especials.

L'esmentada Agència Tributària de Catalunya es crearia per llei al Parlament català en el termini d'un any des de l'entrada en vigor del nou Estatut que estan negociant actualment els grups polítics catalans. A més, demana al Govern central una compensació financera per les insuficiències produïdes pels sistemes de finançament aplicats en els últims anys i corregir el dèficit de Catalunya respecte d'Espanya, una qüestió a negociar amb l'Estat després de l'entrada en vigor de l'Estatut.

El Govern català rebutjà donar xifres sobre l'increment de recursos que suposaria per a Catalunya l'aplicació d'aquest sistema, malgrat «tenir els nostres càlculs». El conseller de Comerç, Turisme i Consum, Josep Huguet, indicà que la intenció és reduir el dèficit fiscal que suporta Catalunya a entre un 4 o un 5 per cent del Producte Interior Brut en un termini de deu anys i situar-se en quinze anys al nivell dels règims forals, «amb un dèficit gairebé escassíssim».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris